En innlagt på sykehus etter strålingssituasjon under militærøvelse

Kystvaktfartøyet KV Nordkapp tatt ut av tjeneste etter strålingssituasjon på samøving med USA.

STRÅLINGSSITUASJON: Situasjonen der flere soldater ble rammet av stråling skjedde ombord på KV Nordkapp to dager etter dette bildet ble tatt. USS Farragut, som var med på samøvingen, sees i bakgrunnen. Her tar russiske bordingsstyrker seg fram mot broen på KV Nordkapp under marineøvelsen Northern Eagle vest for Værøy. Foto: Tarjei Tollefsen / Forsvaret / NTB Scanpix
STRÅLINGSSITUASJON: Situasjonen der flere soldater ble rammet av stråling skjedde ombord på KV Nordkapp to dager etter dette bildet ble tatt. USS Farragut, som var med på samøvingen, sees i bakgrunnen. Her tar russiske bordingsstyrker seg fram mot broen på KV Nordkapp under marineøvelsen Northern Eagle vest for Værøy. Foto: Tarjei Tollefsen / Forsvaret / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hendelsen fant sted under øvelse Northern Eagle den 24. august, opplyser Forsvaret ved 1630-tida mandag.

Det norske kystvaktfartøyet KV Nordkapp ble utsatt for uønsket bestråling da det deltok på en samøving med det amerikanske marinefartøyet USS Farragut.

Flere av besetningen på KV Nordkapp, som totalt teller 66 personer, meldte fra om ubehag etter at de kom i kontakt med stråling av ukjent type.

- Det var to fartøy som drev en seilingsøvelse, hvor de ligger tett ved hverandre. Over så korte avstander kan noen av våre mannskaper ha blitt utsatt for stråling fra radaranlegget på det andre skipet, amerikanske USS Farragut, sier kommandørkaptein Nils Kristian Haugen til NTB.

Innlagt på sykehus Forsvaret tok kontakt med medisinsk og teknisk fagekspertise, blant annet Statens Strålevern, og ifølge Forsvaret ble farepotensialet definert til «begrenset». Fartøyet fortsatte derfor sitt planlagte program.

- I ettertid har det vist seg at enkelte har utviklet symptomer som har medført at en person er innlagt på UNN, og fire andre har vært fremstilt for legevakt. De fire siste er nå tilbake på fartøyet, ifølge Forsvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer