Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En innlagt på sykehus etter strålingssituasjon under militærøvelse

Kystvaktfartøyet KV Nordkapp tatt ut av tjeneste etter strålingssituasjon på samøving med USA.

STRÅLINGSSITUASJON: Situasjonen der flere soldater ble rammet av stråling skjedde ombord på KV Nordkapp to dager etter dette bildet ble tatt. USS Farragut, som var med på samøvingen, sees i bakgrunnen. Her tar russiske bordingsstyrker seg fram mot broen på KV Nordkapp under marineøvelsen Northern Eagle vest for Værøy. Foto: Tarjei Tollefsen / Forsvaret / NTB Scanpix
STRÅLINGSSITUASJON: Situasjonen der flere soldater ble rammet av stråling skjedde ombord på KV Nordkapp to dager etter dette bildet ble tatt. USS Farragut, som var med på samøvingen, sees i bakgrunnen. Her tar russiske bordingsstyrker seg fram mot broen på KV Nordkapp under marineøvelsen Northern Eagle vest for Værøy. Foto: Tarjei Tollefsen / Forsvaret / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hendelsen fant sted under øvelse Northern Eagle den 24. august, opplyser Forsvaret ved 1630-tida mandag.

Det norske kystvaktfartøyet KV Nordkapp ble utsatt for uønsket bestråling da det deltok på en samøving med det amerikanske marinefartøyet USS Farragut.

Flere av besetningen på KV Nordkapp, som totalt teller 66 personer, meldte fra om ubehag etter at de kom i kontakt med stråling av ukjent type.

- Det var to fartøy som drev en seilingsøvelse, hvor de ligger tett ved hverandre. Over så korte avstander kan noen av våre mannskaper ha blitt utsatt for stråling fra radaranlegget på det andre skipet, amerikanske USS Farragut, sier kommandørkaptein Nils Kristian Haugen til NTB.

Innlagt på sykehus Forsvaret tok kontakt med medisinsk og teknisk fagekspertise, blant annet Statens Strålevern, og ifølge Forsvaret ble farepotensialet definert til «begrenset». Fartøyet fortsatte derfor sitt planlagte program.

- I ettertid har det vist seg at enkelte har utviklet symptomer som har medført at en person er innlagt på UNN, og fire andre har vært fremstilt for legevakt. De fire siste er nå tilbake på fartøyet, ifølge Forsvaret.

Pressevakta ved UNN opplyser til Dagbladet at det er «andre leger på jobb i dag enn da soldaten ble lagt inn», at de «ikke kan huske» hvor soldaten ligger og hva tilstanden hans er, og at dette «ikke er mulig å finne ut».

- Det undersøkes nå om symptomene har sammenheng med hendelsen under øvelsen eller om det skyldes andre årsaker. KV Nordkapp er tatt ut av normal operativ tjeneste for å sikre beste mulig oppfølging av besetningen, og sjefen for Kystvakten bekrefter at pårørende har blitt varslet, ifølge Forsvaret.

«Flere tiltak» I pressemeldingen opplyser Forsvaret at følgende grep er tatt etter hendelsen:

• Fortløpende informasjon til besetningen om bord samt informasjon til pårørende.

• Utarbeidet detaljoversikt over hvor personellet om bord på KV Nordkapp befant seg under hendelsen for på den måten kunne medvirke til å anslå hva slags strålingsdose den enkelte ble utsatt for.

• Innhenting av råd fra beste tilgjengelige fagekspertise inklusiv fra Statens Strålevern.

• Nedsettelse av formell undersøkelseskommisjon av Sjef Forsvarets Fellesoperative Hovedkvarter (FOH).

• Forsterking av kapasiteten rundt fartøyet herunder både innen behandling, kartlegging og rapportering.

• Sjefen for Kystvakten har iverksatt HMS oppfølging i tråd med Sjøforsvarets sikkerhetsstyringssystem.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media