- En internasjonal vits

President Donald Trump langer ut mot CBS-programmet «60 minutes» etter at de sendte et intervju med Chris Krebs. Trump sparket sikkerhetstoppen for snart to uker siden.

NEKTER: President Donald Trump holder fast ved at 2020-valget var rigget. Samtidig jobber den kommende presidenten og visepresidenten, Joe Biden og Kamala Harris, for fullt med å forberede seg for sin tid i Det hvite hus. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
NEKTER: President Donald Trump holder fast ved at 2020-valget var rigget. Samtidig jobber den kommende presidenten og visepresidenten, Joe Biden og Kamala Harris, for fullt med å forberede seg for sin tid i Det hvite hus. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Joe Biden ble utropt som valgvinner har president Donald Trump holdt fast ved at valget er rigget. I en twittermelding natt til mandag gjentok han budskapet.

- Vi har noen store ting som skjer i våre forskjellige rettstvister om valg-bløffen. Alle vet det var rigget. De vet at Biden ikke fikk flere stemmer fra det svarte samfunnet enn Obama og han fikk absolutt ikke 80 000 000 stemmer. Se hva som skjedde i Detroit, Philadelphia, pluss!

Det har ikke blitt lagt fram bevis for omfattende valgfusk, og valget har blitt omtalt av USAs cybersikkerhetsbyrå, underlagt av Homeland Security, som det sikreste i landets historie.

Dette byrået (CISA) hadde ansvar for valgsikkerhet, og for to år siden utnevnte Trump selv republikaneren Chris Krebs til leder av byrået.

2018: Chris Krebs under en pressekonferanse i 2018. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
2018: Chris Krebs under en pressekonferanse i 2018. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Men kort tid etter at Krebs omtalte årets valg som trygt og sikkert, ble han sparket av Trump.

I natt, 40 minutter etter den første twittermeldinga, langet presidenten ut mot CBS-programmet «60 minutes».

Kanskje ikke så rart, da programmets intervjuobjekt var Chris Krebs selv.

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Mer å gi

- «60 minutes» spurte aldri oss om en kommentar til deres latterlige, ensidige historie om valgsikkerheten, som er en internasjonal vits, skrev Trump, som også omtalte programmet som «fake news».

Trump hevdet videre at valget trolig var landets minst sikre noensinne, og viste til teknologileverandøren Dominion Voting og poststemmer.

Trump har anklaget Dominion Voting for å slette millioner av stemmer, en påstand som også har florert på nettet. Selskapet har tilbakevist påstandene og kalt dem «fullstendig falske». Trump har også lenge før valget forsøkt å så tvil om poststemmer.

I sitt første intervju siden han ble sparket av presidenten, forteller Krebs til «60 minutes» at han fortsatt står ved uttalelsen som kostet ham jobben.

- Hvorfor snakker du ut nå?

- Jeg er ikke en offentlig tjenestemann lenger, men jeg føler at jeg fortsatt har litt mer å gi. Når du først har avlagt en ed for å opprettholde og forsvare grunnloven fra trusler utenlands og innenlands, er det vanskelig å snu ryggen til det. Og om jeg kan forsterke eller bekrefte for en person at valget var sikkert, så føler jeg at jeg har gjort jobben min.

SPARKET: Chris Krebs håndhilser med president Donald Trump i Det ovale kontoret i november 2018. Presidenten sparket sikkerhetstoppen tidligere i november. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SPARKET: Chris Krebs håndhilser med president Donald Trump i Det ovale kontoret i november 2018. Presidenten sparket sikkerhetstoppen tidligere i november. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

Viser til Georgia

I intervjuet forklarer Krebs at stemmesedler i papir er viktige. Det gir mulighet til å bevise at det ikke var noen «ondsinnet» algoritme eller hacket programvare som justerte stemmene, sier han.

Som et eksempel viser han til delstaten Georgia. Delstaten gikk til Joe Biden. Deretter ble det gjort en omtelling for hånd, som bekreftet Biden-seieren. Fasiten ble at Biden fikk 12 670 stemmer mer enn Trump, og Georgia har formelt bekreftet at Biden vant delstaten.

- Jeg er av den overbevisning at tall ikke lyver, sa republikaneren Brad Raffensberger, delstatens valgansvarlige, på en pressekonferanse.

- Etter min mening avkrefter dette noen av disse sensasjonelle påstandene der ute, som jeg har kalt for tull og bløff, at det er noen form for hacking av disse valgmaskinene og deres programvare og systemer over hele landet. Det er … Det er bare … Det er tull, sier Krebs.

Krebs får også spørsmål om hva han tenkte da han så på Rudy Giulianis pressekonferanse.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Giulianis pressekonferanse

For rundt halvannen uke siden sto Trumps personlige advokat Rudy Giuliani på et podium hos Republikanernes nasjonale hovedkvarter og holdt en lang pressekonferanse. Han gjentok president Trumps grunnløse og ikke-dokumenterte påstander om at valget ble stjålet fra ham.

Krebs har tidligere omtalt pressekonferansen som «den farligste timen og 45 minuttene på TV i USAs historie. Og muligens de sprøeste».

- Det var opprørende fordi det jeg så var et åpenbart forsøk på å undergrave tilliten til valget, å forvirre folk, å skremme folk. Det er ikke meg, det er ikke bare CISA. Det er titusenvis av valgarbeidere der ute som har jobbet uten stans i månedsvis. De får drapstrusler for å forsøke å gjennomføre en av våre sentrale demokratiske institusjoner; et valg. Og det var, for meg, en pressekonferanse som ikke ga mening. Det den aktivt gjorde var å undergrave demokratiet. Og det er farlig, sier Krebs nå.

GET WELL SOON!: Joe Biden pådro seg to brudd i ankelen etter å ha skadet seg mens han lekte med hunden Major. President Donald Trump ønsker Biden god bedring. Video: AP. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Vakte oppsikt

Det var for øvrig ikke bare Giulianis uttalelser i seg selv som vakte oppsikt. Om lag 40 minutter ut i pressekonferansen var det ikke lenger den 76 år gamle advokatens påstander som ble gjenstand for oppmerksomhet, men snarere Trump-advokatens kinn.

For det var omtrent på dette tidspunktet at en åpenbart varm Giuliani måtte gi tapt for svetten som fram til da hadde piplet nedover ansiktet hans. Så begynte det å renne.

Nedover 76-åringens kinn rant det plutselig en svart flytende væske som så ut til å stamme fra Trump-advokatens kinnskjegg.

Les mer i saken under:

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer