FLER FEIL FØLGER: Her får Espen Hjelden beskjeden om at linja ikke var ferdig reparert. I natt jobbet hans tre mann store beredskapslag på spreng sammen med over 60 kollegaer for å få orden på strømnettet i Romsdal. MMS-FOTO: Erik Hattrem
FLER FEIL FØLGER: Her får Espen Hjelden beskjeden om at linja ikke var ferdig reparert. I natt jobbet hans tre mann store beredskapslag på spreng sammen med over 60 kollegaer for å få orden på strømnettet i Romsdal. MMS-FOTO: Erik HattremVis mer

- En jobb helt i grenseland i denne vinden

Klatrer i mastetopper i natt for å skaffe strømmen tilbake etter herjingene i Møre og Romsdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOVDE (Dagbladet): Over 60 montører og servicepersoner fra Rauma Energi jobber i natt på spreng for å få strømmen tilbake på sørsiden av Romsdalsfjorden, Vikebukt, Måndalen, Isfjorden og nordre deler av Rauma. Store deler av Rauma kommune i Møre og Romsdal har mistet strømmen.

Dagbladet ble med et tremannslag ut i tjukkeste Romsdalsskogen.
 

Risikojobb Kim André Dithlevsen, Endre Strand og Espen Hjelden forteller at de aldri har jobbet under mer ekstreme forhold. Ingen av dem var ferdig med barneskolen sist gang en orkan herjet fylket med slik styrke.  

- Jeg var vel fem år da nyttårsorkanen kom over oss i 1992, sier en av dem mens de venter på telefon fra operasjonssentralen.

Flere feil følger Høyt oppe i en kraftstolpe på hovedlinja inn til Måndalen har nylig Espen Hjelden vært.  

- Det er absolutt risikabelt i slik vær, du står der oppe med kun føttene i klatresko forankret i trestolpene mens du kobler i denne vindstyrken og sluddbygene. Det var like før jeg avbrøyt det hele og klatret ned igjen, sier han.  

Men de fikk løst oppdraget: Koble strømmen om til en annen linje.

Deretter måtte de bare håpe at strømmen kom tilbake til de mange husstandene som lå svarte i bygda lengere nede i dalen. Men den gang ei. 

- Jeg får beskjed på telefon nå, at det er et tre som har falt over linja lengre nede i traseen. Så nå drar vi dit for å kontrollere. Det er en jordingsfeil, viser måleutstyret. Men det kan være flere feil etter at den neste blir rettet, sier Hjelden.  

Mens vi vasser i myr og oversvømte bekker, er det ingen ting som tyder på at beredskapslaget får en tidlig natt.  

- Du er den heldige, du kan reise hjem å plukke av deg de våte joggeskoene, ler Hjelden.  

Omfattende og kostbart Nede på riksveien hvor kjøretøyene står, blir det klart at en bryter ved en stasjon må forsøkes å kobles til først.

Én av utrolig mange feil og hindringer som må sjekkes ut i tiden fremover.

At orkanen har skapt kaos og blir en kostbar økonomisk affære, er Hjelden, Strand og Dithlevsen ikke i tvil om.  

- Dette vil ta tid. Jeg har sett arbeidslista som ligger inne på hovedkontoret. Den er veldig lang. Dette blir kostbart, uten tvil sier Hjelden før han kjører av gårde mot neste reparatørjobb.  

Klokka 04.05 var fortsatt beredskapslaget ute og jobbet, uten at strømmen var tilbake i deres ansvarsområde i Romsdalen.

OPPSUMMERINGSMØTE: Under en av hovedlinjas kraftstolper diskuterer (fv) Kim André Dithlevsen, Endre Strand og Espen Hjelden jobben de nylig har utført. omkobling av en 20 000 volts linje. MMS-FOTO: Erik Hattrem
OPPSUMMERINGSMØTE: Under en av hovedlinjas kraftstolper diskuterer (fv) Kim André Dithlevsen, Endre Strand og Espen Hjelden jobben de nylig har utført. omkobling av en 20 000 volts linje. MMS-FOTO: Erik Hattrem Vis mer