- En kamp mot klokka å finne ferdskriveren

Sender bare ut letesignaler i 30 dager etter styrten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I går ble det klart at det brasilianske luftforsvaret har funnet et fem kilometer langt belte av vrakrester i Atlanterhavet, omlag 740 kilometer fra den brasilianske øygruppa Fernando de Noronha.

Flydelene stammer fra det styrtede Air France-flyet. Det bekreftet den brasilianske forsvarsministeren Nelson Jobim sent i går kveld.

Men dersom vi noen gang skal få svar på hva som skjedde da Air France flight 447 styrtet på flygningen fra Rio de Janeiro til Paris, er det helt avgjørende å finne flyets ferdskriver og taleregistrator.


På 2-3000 meter
Eksperter advarer mot at det kan bli som å finne Titanic.

Frankrikes miljø- og energiminister, Jean-Louis Borloo, sier til nyhetsbyrået Reuters

- Det blir en kamp mot klokka å finne ferdskriveren, fordi den bare vil sende ut signaler i 30 dager.

Begrenset batterikapasitet er årsaken til at signalene stopper.

Den oransje boksen, på engelsk omtalt som black box, er utstyrt med nødpeilesender og sonar som gjør at den sender ut signaler, slik at redningsmannskapene skal finne den.

Den forsterkede stålkassen er bygget for å tåle ekstreme krefter, også trykket på flere tusen meters dyp i Atlanterhavet.

Ingen nødmelding ble sendt fra cockpiten på det styrtede Air France-flyet. Derfor er det trolig bare ferdskriveren som kan gi svar på hva som skjedde. Ferdskriveren samler data fra instrumentene, motorene og flykroppen, mens taleregistratorene har lagret alt som ble sagt i cockpiten.

Som Titanic
- Dersom du tenker på hvor lang tid det tok å finne Titanic, og at vrakrestene her er mindre, så skjønner du at de leter etter nåla i høystakken, sier Derek Clarke, som driver selskapet Divex. De leverer dykkerutstyr til både militært og kommersielt bruk.

Den brasilianske forsvarsministeren sa under gårsdagens pressekonferanse at ferdskriveren trolig ligger på 2-3000 meters dyp.

To nederlandske skip og ett fransk fartøy er nå kommet fram til det mest aktuelle leteområdet, og er i kontinuerlig kontakt med den brasilianske marinens hovedkvarter på Natal som koordinerer leteaksjonen, skriver Globo.

Ingen mennesker, verken døde eller overlevende, er så langt funnet. Alle de 228 menneskene ombord i Airbus-flyet antas å ha omkommet i den plutselige styrten.

11 år gamle Alexander Bjorøy, den StatoilHydro-ansatte Kristian Berg Andersen (37), og far og sønn Karsten Moholt (58) og Karsten Aleksander Moholt (35) er nordmennene, som er savnet etter ulykken.

FANT VRAKRESTER: Det brasilianske luftforsvaret fant i går vrakrester fra det savnede Air France-flyet. Foto: REUTERS/ECPAD/French Defense Ministry/SCANPIX
FANT VRAKRESTER: Det brasilianske luftforsvaret fant i går vrakrester fra det savnede Air France-flyet. Foto: REUTERS/ECPAD/French Defense Ministry/SCANPIX Vis mer