- En kampanje for å sverte

- Terje Rød-Larsen og Mona Juul er blant de folkene i verden som har gjort mest for fredsprosessen i Midtøsten. Nå må dere forstå at de ekstreme høyrekreftene i Israel gjør alt for sverte alle som har vært involvert i Oslo-prosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier tidligere justisminister i Israel, Yossi Beilin.

Ifølge Beilin hater de ekstreme høyrekreftene i Israel alt som har med Oslo-avtalen å gjøre. Den tidligere justisministeren mener at høyresida har satt i gang en kampanje mot alle som var involvert i Oslo-prosessen.

- Ekteparet har gjort alt for å hjelpe i fredsprosessen, og det er et paradoks hvis de blir rammet, sier Beilin.

Farlig

Beilin mener man må vokte seg for å si at Rød-Larsen og Juul kan være svekket i sine stillinger i fredsarbeidet på grunn av Peres-prisen.

- Det er veldig farlig hvis de som er «fiender» av Israel skal skyves ut. Kofi Annan er nå sett på som Israels fiende, og israelerne vil ikke samarbeide med ham i FNs faktasøkende gruppe. Skal vi da si at Kofi Annan ikke kan arbeide i regionen? spør Beilin.

- Å si at Terje Rød-Larsen er en fiende av Israel, er den letteste ting å si. Men det er sprøtt hvis vi lar Sharon gjøre dette, sier Beilin.

- Ikke hemmelig

Den tidligere justisminister forstår at norske myndigheter må drive egen etterforskning rundt Juul og Rød-Larsen.

- Men prisen var ikke hemmelig. Det var en offentlig seremoni. I tillegg er det viktig å understreke at Norge ga penger til Peres-senteret og andre organisasjoner som jobbet med prosjekter mellom israelere og palestinere før og etter ekteparet var nominert til prisen.

Yossi Beilin er en av arkitektene bak Oslo-avtalen. Han har ingen tilknytning til Peres-senteret, og er ikke en nær venn av Rød-Larsen. Han er på venstresida i Arbeiderpartiet.

Mona Juul har sjøl ikke merket noen forskjell i forhold til sin kontakt med israelske myndigheter, opposisjon, institusjoner og privatpersoner etter at saken dukket opp i Israel.

- Andre må vurdere hvorvidt jeg gjør jobben tilfredsstillende, men jeg har ikke merket at min jobb blir vanskeliggjort. Jeg er den første til å beklage hvis jeg har gjort noe klanderverdig, men å motta en fredspris burde ikke gjøre meg uegnet til å være ambassadør, sier Juul til Dagbladet.

Generalsekretær i Røde Kors, Jan Egeland, har jobbet med Midtøsten i en lengre perioder. Han tror den kraftige kritikken mot Norge i Israel er en forbigående krise.

ADVARER: Tidliger ejustisminister i Israel, Yossi Beilin, advarer mot at Mona Juul og Terje Rød-Larsen blir skjøvet ut. - Ekteparet har gjort alt for å hjelpe i fredsprosessen, sier han.