Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En kandidat skutt

Frykt for vold dominerer valget i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt 20 eksplosjoner i nærheten av stemmelokaler og en kandidat skutt - det er resultatet etter at valglokalene i Pakistan åpnet klokka 8 mandag morgen, lokal tid.

Den døde mannen var representant for en regionalforsamling og mistet livet som følge av skader han pådro seg under et skuddrama i Lahore i går kveld, melder AP og Sky News.

Rundt 81 millioner pakistanere er stemmeberettigede, men frykten for angrep og vold kan føre til lav valgdeltakelse. Det vil trolig komme den sittende presidenten, Pervez Musharraf, til gode, skriver Reuters.

Frykt

- Dette er det farligste stemmelokale, sier valgmedarbeider Shah Zeb, og kikker utover skolerommet der innbyggerne i byen Charsadda i Pakistan kan gi sin stemme under dagens valg på ny nasjonalforsamling.

Charsadda ligger nordvest i Pakistan, og det er i dette området frykten for valg-vold er størst. I desember døde 52 personer i moskeen like ved, da en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta. For ni dager siden drepte en annen selvmordsbomber 25 personer under et valgkamparrangement.

80 000 politifolk og soldater er mobilisert for å sørge for sikkerheten under valget, og så langt er det ikke meldt om noen store sammenstøt.

- Vi er alle redde, men hva kan vi gjøre. Da jeg forlot hjemmet mitt i morgens, ba jeg Gud om å komme trygt hjem igjen. Nå ligger det i Guds hender, sier Zeb, til AP.

VIL TA TID: De første offisielle resultatene er ventet å være klare sent mandag, men det endelige resultatet kommer mest sannsynlig ikke til å foreligge før onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
VIL TA TID: De første offisielle resultatene er ventet å være klare sent mandag, men det endelige resultatet kommer mest sannsynlig ikke til å foreligge før onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Allerede en time etter at han åpnet lokalene stod 200 personer i kø for å komme inn. En av dem er Shraf Ullah.

- Jeg er også redd, men dette er vår sjanse til å få til en endring. Vi vil ha fred. Alle vil ha fred, sier han.

Fusk

Ifølge meningsmålingene ligger opposisjonen godt an, men opposisjonen selv har ingen tro på at valget kommer til å gå riktig for seg, melder NTB.

- Dette kommer ikke til å bli et fritt og rettferdig valg, sier talsperson Sherry Rehman for den drepte opposisjonslederen Benazir Bhuttos parti PPP.

-  Vi har sett improviserte stemmelokaler bli satt opp de siste dagene. Vi har opplevd at valgmøtene våre er blitt skutt på.

Velgerne skal stemme fram en ny nasjonalforsamling, og dermed velge hvem som skal bli ny statsminister i landet. Dersom opposisjonen vinner med stort nok flertall, kan den forsøke å få kjent Musharrafs seier i presidentvalget i oktober for ugyldig.

De første offisielle resultatene er ventet å være klare sent mandag, men det endelige resultatet kommer mest sannsynlig ikke til å foreligge før onsdag.

image: En kandidat skutt
<B>STRØMMER TIL</B>: Rundt 81 millioner pakistanere er kan stemme under dagens valg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media