En kansler - ei jakke

En kansler - ei jakke

Verken Tyskland eller forbundskansler Angela Merkel vil ha forandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For samme hva tyskerne stemmer i morgendagens valg så får de kristeligdemokraten Merkel som forbundskansler.

Og samme hvor Merkel har vært i valgkampen har hun på seg den samme jakka. Den skifter bare farge, slik fotosamlingen over viser.

Budskapet er ro Angela Merkel har reist Tyskland rundt med ett budskap - ro.

For sin sindighet viser meningsmålingene at Merkel vil bli belønnet med støtte fra rundt 40 prosent av velgerne. Det betyr at hun gjenvelges som kansler, enten i den konstellasjonen som nå regjerer, sammen med de liberale fridemokratene, FDP. Eller i en storkoalisjon sammen med det andre store partiet i Tyskland, sosialdemokratene i SPD.

Uansett vil Merkel, prestedattera som vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland, være sjef. Eller Mutti, som hun kalles. Altså Mamma.

Meningsmålinger viser at Merkel er Tysklands desidert mest populære politiker. I denne valgkampen har hun til og med pusset støv av et snart 70 år gammelt slagord fra da Vest-Tyskland ble bygget opp fra ruinene etter 2. verdenskrig. Konrad Adenauers slagord «Ingen eksperimenter» fra Vest-Tysklands sensasjonelt effektive gjenoppbyggingsperiode, brukes igjen.

Erobret sentrum Angela Merkel har erobret sentrum på en måte som ser ut til å ha fratatt de andre partiene sin brodd. Partiet De grønne er frarøvet en av sine store saker etter at Merkel snudde, og bestemte seg for å legge ned den tyske kjernekraftindustrien etter kjernekraftulykken i Fukusjoma i 2011.

Fridemokratene, Merkels regjeringspartner, hadde i 2009 en oppslutning på 14,5 prosent. Men etter fire år i regjering med Merkel ligger de an til å havne under sperregrensa på fem prosent. Også fra sosialdemokratene har Merkel tatt tradisjonelle posisjoner, blant annet med en mer raus sosialpolitikk enn det kristeligdemokratene tradisjonelt har stått for.

Det er dette som åpner for en ny storkoalisjon med sosialdemokratene som juniorpartner, og valgutfordrer Peer Steinbrück som påtroppende utenriks- eller finansminister, akkurat slik han var fra 2005 til 2009. SPD ligger an til å få oppslutning fra rundt 25 prosent av velgerne, langt unna den styrken SPD har hatt i det meste av Tysklands historie.

Tyske dyder Til tross for jakker i alle regnbuens farger, så framstår Merkel som ujålete, hardt arbeidende, beskjeden og fornuftig. Vi snakker om tyske dyder, som også velgerne setter pris på.

Men det er ikke det eneste som gjør Merkel populær. Hun har styrt unna konsekvensene av finanskrisa som rammet Europa hardt høsten 2008. Og hun  har stått beinhardt på at det ikke er Tyskland som skal betale regninga for det økonomiske vanstyret i Hellas, og for krisa som har rammet andre land i Euro-sonen.

Derfor - og ikke på grunn av jakkene - vil Merkel bli gjenvalgt i morgendagens tyske valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer