- En katastrofe av bibelske proporsjoner

200 000 rammet av flommen i Australia. Og nå er en ny storm på vei.

UTE AV SPILL: Flyplassen i Rockhampton, ca. 300 km nord for storbyen Brisbane, er satt ut av spill - i likhet med veiene og toglinjene til og fra byen. Foto: MECHIELSEN LYNDON/AFP/SCANPIX
UTE AV SPILL: Flyplassen i Rockhampton, ca. 300 km nord for storbyen Brisbane, er satt ut av spill - i likhet med veiene og toglinjene til og fra byen. Foto: MECHIELSEN LYNDON/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - På mange måter er dette en katastrofe av bibelske proporsjoner, konstaterer den australske delstaten Queenslands sentralbanksjef Andrew Fraser ifølge Telegraph.co.uk.

Fraser sikter til den gigantiske flommen som har herjet hjemstaten de siste dagene. Et område større enn Tyskland og Frankrike til sammen, samt 200 000 mennesker, er rammet - og nå er en ny storm på vei, skriver nyhetsbyrået AAP.

Minst ti døde I hele 41 av Queenslands 73 distrikter er det erklært naturkatastrofe. 22 byer står under vann, og minst ti mennesker er omkommet, ifølge AP.

Det siste kjente offeret er en mann som prøvde å krysse en av de mange oversvømte elvene i delstaten med bil; han ble skylt av gårde.

Byen Rockhampton nord for Brisbane er spesielt hardt rammet; de 75 000 innbyggerne sto i går helt uten vei- og togforbindelse til omverdenen, samtidig som flyplassen er oversvømt og stengt. 1400 hjem er forlatt, og ordføreren har advart om at vannet kan stige opptil ni meter i nær halvparten av byen i løpet av de neste dagene.

Ikke over Kostnadene etter naturkatastrofen beløper seg trolig til mangfoldige milliarder kroner - og de vil sannsynligvis stige betraktelig når den varslede stormen bringer med seg mer vind og styrtregn.

- Jeg tror vi er midt i det, sier Alistair Dawson, visepolitisjef i staten.

Som om det ikke var nok, bringer flommen med seg andre problemer; de stedene der vannet har trukket seg tilbake, må innbyggerne hanskes med blant annet slanger.

KATASTROFE: Båt er det foretrukne framkomstmiddelet i Rockhampton. Nå kan vannet stige til ni meters høyde som følge av stormen som er varslet. Foto: MECHIELSEN LYNDON/AFP/SCANPIX
KATASTROFE: Båt er det foretrukne framkomstmiddelet i Rockhampton. Nå kan vannet stige til ni meters høyde som følge av stormen som er varslet. Foto: MECHIELSEN LYNDON/AFP/SCANPIX Vis mer