Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«En katastrofe, en tragedie»

T-bane sporet av. Alt tyder på at det var en ulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge den spanske avisa El Mundo, skjedde ulykken på Linje 1 mellom stasjonene Plaza de España og  Estación de Jesus i havnebyen Valencia øst i Spania.

Avisa elpais.es skriver at minst 41 er drept og minst 47 personer er skadd.

Ordføreren i Valencia, har bekreftet at avsporingen skyldes en ulykke. Hun kalte hendelsen «en katastrofe, en tragedie», og informerte om at 250 politifolk og et tjuetalls brannmenn deltar i redningsarbeidet.

Høy fart

Toget sporet av i en kurve like etter å ha kjørt ut fra stasjonen som ligger midt i sentrum av byen. Ifølge politiet kan toget ha kjørt så fort at den første av de fire vognene sporet av. Dermed ble et av hjulene ødelagt og toget veltet. Vognene ble liggende på skinnene mens skadde prøvde å rømme gjennom de ødelagte vinduene, skriver El País.

Kurven er merket spesielt som en «zona de precaución», forsiktighetssone.

Minst sju personer som var om bord i togsettet, ringte til nødtelefonen.

- Det ser ut til at denne beklagelige ulykken skyldtes høy fart og at et hjul gikk i stykker, sier Luis Felipe Martinez, som er talsmann for de regionale myndighetene, ifølge NTB.

- Alvorlig ulykke

Offisielle kilder bekrefter at det er 30 døde i ulykken, og at 150 personer ble evakuert Avsporingen skjedde da toget skulle gå fra stasjonen.

image: «En katastrofe, en tragedie»

- Det er flere døde. Dette er en alvorlig ulykke med et stort antall døde, sier en talskvinne for redningsmannskapene til nyhetsbyrået AP.

Så langt tyder alt på at det er en ulykke. Det er ingen tegn til bruk av eksplosiver.

- Ulykken skjedde rett før siesta-tiden og mange skulle inn til byen, skriver en norsk kvinne som bor i byen til Dagbladet.no. Hun sier lokale medier sier ulykken kan skyldes at en vei falt ned i tunnelen.  

- Innestengt i vognene

Nyhetsbyråer melder at flere personer skal være innestengt i vognene.

Hundretusener av tilreisende mennesker er i byen ettersom Paven skal besøke Valencia i slutten av uken, ifølge Sky News.

Myndighetene har ennå ikke meldt om turister blant de omkomne, men ulykken ligger nærme sentrum og Gamlebyen, to områder med mye turister. 

I fjor inntraff det også en alvorlig ulykke i byens tbane-nett. 9. september ble fire personer alvorlig skadd da tre tog kolliderte.

image: «En katastrofe, en tragedie»

Få nordmenn i området

Det finnes ingen direkteflygninger fra Norge til Valencia, og antall norske turister i området er trolig moderat.

- Med den voldsomme oppblomstringen av direkteflygninger til andre spanske mål, er ikke Valencia området med flest besøkende, sier Jørgen Karlsson, administrerende direktør i Ticket Norge - et av få norske selskaper som reklamerer for den spanske byen på sine hjemmesider. Ticket formidler billetter med mellomlandinger i andre land.

- Mange kan nok også ta seg til byen ved hjelp av leiebil - for eksempel fra Barcelona i nord eller Alicante i sør, sier Karlsson.

Hører helikoptere

Carla Vibal Ferrandis befant seg på morens kontor, like i nærheten da det smalt.

- Jeg hørte helikoptre og så skrudde jeg på radioen hvor de fortalte om ulykken. Gatene er stengt her nå, sier hun til Dagbladet.no.

Carla bor like i nærheten av togstasjonen hvor ulykken skjedde. Hun forklarer at det skjedde i rushtiden.

STOR ULYKKE: En skadd kvinne fraktes til sykehus i Valencia.  Så langt er det meldt om 30 døde og 12 alvorlig skadde. Alt tyder på at det var en ulykke, og ikke en terroraksjon. Foto: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS/Scanpix
STOR ULYKKE: En skadd kvinne fraktes til sykehus i Valencia. Så langt er det meldt om 30 døde og 12 alvorlig skadde. Alt tyder på at det var en ulykke, og ikke en terroraksjon. Foto: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS/Scanpix Vis mer

- Hovedproblemet er at det skjedde klokken 13 i rushtiden. Aller drar hjem fra jobb og skole for å spise lunsj. Jeg pleier egentlig å ta toget selv, men i dag hadde jeg bil sier hun.

Carla har hørt på radio at teknisk politi er på vei fra Madrid.

Er du i nærheten av ulykken? Send oss en mail eller send SMS/MMS til 2400.

MANGE DREPTE: Ulykken skjedde på Linje 1 mellom stasjonene Plaza de España og Estación de Jesus i havnebyen Valencia øst i Spania.
- IKKE TERROR:</B> Så langt tyder alt på at avsporingen var en ulykke.