- En katastrofe med enorme sivile tap

Erik Solheim om konflikten på Sri Lanka.

TITUSENVIS PÅ FLUKT: Dette bildet frigitt av den srilankiske hæren viser en av de titusenvis av sivile som har flyktet fra den tamilskontrollerte sonen, der kamphandlingene pågår. Foto: REUTERS/Sri Lankan Government/SCANPIX Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
TITUSENVIS PÅ FLUKT: Dette bildet frigitt av den srilankiske hæren viser en av de titusenvis av sivile som har flyktet fra den tamilskontrollerte sonen, der kamphandlingene pågår. Foto: REUTERS/Sri Lankan Government/SCANPIX Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Det var en engasjert miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som tegnet og forklarte mens han snakket om konflikten på Sri Lanka i dag.

De siste tre dagene har over 80 000 sivile flyktet for å komme unna det som omtales som det endelige oppgjøret mellom separatistbevegelsen Tamiltigrene og den srilankiske hæren.

Bare siden januar har 4500 mennesker mistet livet i en borgerkrig som har pågått siden 1983. De siste dagene har trolig flere hundre nye liv gått tapt.

- En katastrofe
- Vi tror det Røde Kors sier er dekkende. Dette er en katastrofe med enorme sivile tap, sa Solheim, da han møtte pressen i Stortingets vandrehall.

På spørmål om hva Norge, som mangeårig fredsmegler i konflikten gjør, svarte Solheim at de gjør det de kan for å legge press på partene for å få til en fredelig løsning.

- Vi er på tråden til Tigrene kontinuerlig, og vi legger press på srilankiske myndigheter. Men framfor alt så er vi i tett dialog med USA og andre som har muligheten til å legge større press enn oss.

Solheim, som var spesialutsending på Sri Lanka fra 2000 til 2005, retter skarp kritikk mot begge parter i konflikten. Han mener de ikke gjør nok for å skåne sivile fra vold og krigshandlinger.

- Vi ber Sri Lanka sikre sikkerhetssonen de selv har definert. De har bedt folk reise inn. Da kan de ikke skyte tungt artilleri inn i sonen.

Frykter drap og mishandling
Solheim frykter imidlertid for hva som vil skje med de mange tusen som har søkt tilflukt i teltleirene. Et amerikansk satelittfoto viser om lag 25 000 telt klemt sammen på stranda i den såkalte sikkerhetssonen på Sri Lanka.

- Det er viktig at alle som kommer dit blir registrert og tatt bilde av, slik at folk ikke forsvinner. Og da setter jeg hermetegn rundt forsvinner, sier Solheim, som frykter at sivile kan bli likvidert og mishandlet.

Solheim oppfordrer Sri Lankas regjering til ikke å gå for fort fram for å knuse Tamiltigrene, og mener det å skåne sivile må ha førsteprioritet.

Tamiltigrene på sin side anklages for å holde igjen sivile som forsøker å flykte fra kamphandlingene og bruke dem som levende skjold.

- Tigrene må respektere internasjonale rettigheter, som sier at alle som ønsker å komme seg ut av sonen har rett til det. Ingen skal skytes fordi de prøver å komme ut, sier Solheim.

Må finne varig løsning
Hva nå spør alle seg? Trolig er det bare et tidsspørsmål før regjeringshæren har tatt over den 17 kvadratkilometer store kyststripen, som er det eneste Tamiltigrene kontrollerer.

Solheim mener det er helt avgjørende hva som gjøres etter at våpnene er lagt ned.

- Dersom Sri Lanka ikke bruker seieren i den konvensjonelle krigføringen til å finne en varig løsning som alle tamiler, singalesere og muslimer kan leve med, er det bare et tidsspørsmål før nye generasjoner tar opp våpnene.

Den tidligere fredsmekleren sier den situasjonen som nå er oppstått, der humanitære organisasjoner advarer mot blodbad, kunne vært unngått dersom forslaget til en føderalstat hadde blitt akseptert i 2003-2004.

Med en knusende militær seier over Tamiltigrene nå risikerer man at separatistbevegelsen blir mer ytterliggående og vil drive ukonvensjonell krigføring i form av selvmordsaksjoner og andre bombeangrep.

Borgerkrigen på Sri Lanka varte i to tiår før en fredsavtale kom på plass i 2002. Tamiltigrene har siden 1983 kjempet for et eget land for de 3,2 millioner etniske tamilene i landet med 19 millioner innbyggere. Tamilene anklager det singalesiske flertallet for diskriminering.

Tamilenes frigjøringskamp har kostet 70 000 mennesker livet.

To har overgitt seg
Det er vanskelig å skaffe etterrettelig og nøyaktig informasjon om hva som skjer på Sri Lanka, siden verken journalister eller internasjonale observatører slipper inn i området der krigshandlingene skjer.

I formiddag kom det meldinger om at mediekoordinator Daya Master og tolken George har overgitt seg til srilankiske myndigheter, ifølge BBC.

Sarath Fonseka i den srilankiske hæren sier de vet sånn cirka hvor Tamiltigrenes leder, Velupillai Prabhakaran, befinner seg, og at de vil ta grep for å knuse ham.