Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«En katastrofe om bin Laden er død»

Osama bin Ladens støttespillere sørger på internett. Al-Qaida selv har ikke kommet med reaksjoner ennå.

 - Drept:  Bilder av Osama bin Laden var i dag til salgs på markedet i den pakistanske byen Quetta. Bin Laden skal ha hatt flere støttespillere i Pakistan, landet der det ser ut til at han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: REUTERS/Naseer Ahmed
- Drept: Bilder av Osama bin Laden var i dag til salgs på markedet i den pakistanske byen Quetta. Bin Laden skal ha hatt flere støttespillere i Pakistan, landet der det ser ut til at han ble drept av amerikanske spesialstyrker. Foto: REUTERS/Naseer Ahmed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i dag ble det kjent at amerikanske sikkerhetsstyrker har drept den de mener er Osama bin Laden. Det har ført til økt trusselbilde rundt om i verden, men al-Qaida selv har ennå ikke kommet med noen reaksjoner på nyheten, melder Al Jazeera.

På internettsiden Shumukh al-Islam, som er kjent for å legge ut offisielle meldinger fra al-Qaida, er det imidlertid lagt ut en uttalelse.

- Løvene er fortsatt løver, og de vil fortsette i Osamas fotspor, heter det i innlegget.

Gruppens propagandaving har imidlertid ennå ikke kommet på banen, påpeker Al Jazeera. På internettforumene som sympatiserer med al-Qaida, er derimot langt de fleste av kommentatorene sjokkerte over nyheten.

- Hvis det er sant, må vi takke gud for at amerikanerne ikke klarte å fange ham i live. Hvis ikke ville de ha ydmyket ham som Saddam Hussein, skriver en.

- Håper nyheten ikke stemmer. Hvis det er sant, er det en katastrofe, skriver en annen.

Tror på nyheten Når amerikanske myndigheter hevder at al-Qaida-topper er blitt drept, blir dette ofte avkreftet som propaganda på nettopp disse forumene.

Nyheten om at Osama bin Laden er død, ser imidlertid ut til å bli sett på som troverdig at ytrerne i disse forumene, ifølge Al Jazeera.

Også i Afghanistan, landet der mange har trodd at Osama gjemte seg, kommer det mange reaksjoner i dag. Den tidligere Taliban-krigeren Arsala Rahmani, sier til New York Times at bin Laden var en stor lederskikkelse.

- Gallionsfigur - Dette er et hardt slag for al-Qaida fordi han var en veldig populær og berømt skikkelse. Han var en svært smart mann og planla store angrep, sier Rahmani.

Flere analytikere Al Jazeera har snakket med, peker derimot på at bin Laden kanskje først og fremst var en gallionsfigur for al-Qaida, og at gruppen dermed ikke vil lide stort av tapet.

- Jihad-gruppen har andre ledere som kan steppe inn og tjene som frontfigurer for gruppen, sier Daveed Gartenstein-Ross, lederen for terrorgruppen i Washington-baserte Stiftelsen for demokratienes forsvarere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media