- En katastrofe om tollgrensa heves

Før valget var de for. SV har snudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Før valget tok Dagbladet.no kontakt med partiene på Stortinget for å få vite hva de mente om 200-kronersgrensa for import av varer fra utlandet. Handler du for større beløp enn 200 kroner må du betale et tollgebyr pluss moms på varen. Grensa har ikke vært rørt siden 1975.

Arbeiderpartiet var for å heve grensa til 1000 kroner, det var også Senterpartiet.

SV også for

Finanspolitisk rådgiver i SV, Bernt Sverre Mehammer, svarte på vegne av partiet at de var positive til å øke beløpsgrensa, men at de ikke ønsket å tallfeste dette.

Det var altså klart flertall hos de rød-grønne for å heve grensa. Men da de rødgrønnes budsjett ble lagt fram var ikke tollgrensa nevnt.

Arbeiderpartiets statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet bekrefter at de må se på konsekvensene før de eventuelt vil heve tollgrensa.

Helomvending

Men torsdag 24. november tok Frp opp spørsmålet på nytt, i finanskomiteen på Stortinget.

FØR VALGET VAR DE FOR:  Før valget svarte alle de tre regjeringspartiene at de var for å heve tollgrensa for varer fra utlandet. Nå er SV imot, og  Arbederpartiet usikre. Foto: KRISTIN SVORTE
FØR VALGET VAR DE FOR: Før valget svarte alle de tre regjeringspartiene at de var for å heve tollgrensa for varer fra utlandet. Nå er SV imot, og Arbederpartiet usikre. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Da sto SVs mann Magnar Lund Bergo fram som en sterk motstander av å heve tollgrensa:

- Å heve grensen i dagens situasjon ville få katastrofale følger for norske produsenter, norske distributører og selgere av slikt utstyr, sa Lund Bergo under debatten.

- Er dere nå mot å heve tollgrensa?

- Ja, jeg har aldri vært for å heve den, sier Magnar Lund Bergo til Dagbladet.no.

- Er det SVs offisielle syn på saken?

- Ja, jeg har ikke blitt korrigert av verken partileder eller finansminister, som for tiden er samme person, sier Lund Bergo på telefon fra Stortinget.

Føler seg ikke bundet av løftene

- Flere lesere har henvendt seg til oss fordi de føler seg lurt siden dere før valget var for å heve tollgrensa, mens dere nå er mot?

- Nå må jo folk svare for seg selv. Jeg føler meg ikke bundet av at en rådgiver har uttalt seg om den saken, sier Lund Bergo.

Han forteller at de har hatt en runde i SVs gruppe i finanskomiteen og kommet fram til at grensa ikke bør heves. Han mener det ikke er noen grunn til at norske forbrukere skal handle varer avgiftsfritt fra utlandet.

- Den burde kanskje heller vært fjernet helt, sier Lund Bergo, som mener en heving av grensa ville vært en katastrofe for norsk næringsliv.

- Hvem i SV har vurdert dette nå?

- Det var meg og Heikki Holmås, sier Lund Bergo.

Vil gjøre fortolling enklere

Han sier det også finnes argumenter for at grensa bør heves, men han mener disse argumentene ikke holder.

- Det er naivt å tro at dette ikke ville fått konsekvenser for norsk næringsliv å heve grensa til 1000 kroner. I dag får du en DVD-spiller til under 1000 kroner, sier Lund Bergo.

Han peker på at Frp, som tok opp forslaget i finanskomiteen, argumenterer hardt for å unngå handelslekkasje ut av Norge ved grensehandel.

- Jeg er enig i det, og konsekvensen av å heve importgrensa vil gå på bekostning av norske salgsledd og norske utsalg, sier Lund Bergo.

Han mener likevel det bør bli enklere å importere varer fra utlandet.

- Jeg synes det er uheldig at det skal være gjenstand for omfattende tollbehandling og at det bør gjøres enklere i dag, sier Magnar Lund Bergo til Dagbladet.no.

<B>EN KATASTROFE OM DEN HEVES: SVs Magnar Lunde Bergo mener det ville være en svært dårlig ide å heve tollgrensa på import av varer fra utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer