- En katastrofe

LONDON (Dagbladet): Urokråka på venstresida i Labour, Ken Livingstone, stiller som uavhengig kandidat til ordførervalget i London 4. mai. For Tony Blair betyr dette en splittet velgermasse. I går ble Livingstone ekskludert fra partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg måtte velge mellom partiet jeg elsker og londonernes demokratiske rettigheter. Jeg har funnet at forsvaret av Londons rett til å styre seg selv krever at jeg stiller som uavhengig kandidat, sa Kenneth Robert Livingstone i går.

Etter uker med spekulasjoner er det dermed klart at den 54 år gamle radikaleren gjør det Tony Blair minst ønsker seg.

- Ken Livingstone vil være en katastrofe for London. Heldigvis er han ikke lenger mitt ansvar, var Tony Blairs kommentar.

Splitter velgerne

Livingstones dager i partiet synes dermed talte. Kampen mellom Blairs kandidat, Frank Dobson, og Ken Livingstone kommer sannsynlig til å splitte partiets velgere når de går til stemmelokalene om snaue to måneder.

- Ken Livingstone er en løgner. Det er ingen sjanse for at hans kandidatur vil splitte Labour, sier Frank Dobson.

- Dette er likevel gledelig. Endelig kan vi begynne å snakke om politikk. Både når det gjelder kriminalitet, arbeidsmarked og transportsituasjon i denne byen vil Livingstones politikk være en katastrofe for London, fortsatte Labour-kandidaten, som gir uttrykk for at han gleder seg til å se den uavhengige Livingstones politikk ramle sammen.

En gavepakke

For høyresidas kandidat Steve Norris kan den siste utviklingen synes som en gavepakke. Siden Jeffrey Archer ble tvunget til å trekke seg i fjor høst, har det vært forholdsvis lite oppmerksomhet rundt de konservative. Verken liberaldemokratenes kandidat Susan Kramer eller toryene har maktet å skyve Dobson eller Livingstone bort fra nyhetsoverskriftene. De to kommer til å beholde oppmerksomheten i tida framover. Så spørs det om det er politikken eller skittkasting om de to kandidatenes tidligere liv som vinner plass.

En amerikansk journalist har allerede uttrykt: «Endelig likner borgermestervalget på en valgkamp.»