Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En katastrofe

NORDREISA (Dagbladet): Fem livredde smågutter med krigstraumer plassert aleine i et hus i Nord-Troms. Nå er bare tre av dem tilbake. En er drept. En annen er blitt drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hevder han stakk i selvforsvar

Onsdag ble han siktet for å ha knivdrept 18-åringen han delte bolig med, i klasserommet på Nordreisa videregående skole i Nord-Troms. Nylig hadde 16-åringen fortalt at han som barn ble vitne til drapet på sin egen far.

- Det som har skjedd i Nordreisa er en katastrofe. Dette er unge mennesker som bærer på en grusom smerte. Du kan ikke forlate slike barn uten tilsyn fra voksne. Det strider mot alle menneskelige prinsipper, sier lederen i Ungdom mot Vold, Farid Bouras.

Han er sjokkert over måten Norge behandler unge og foreldreløse flyktninger på.

I juli kom de fem småguttene til Nordreisa. Kommunen sa, etter press fra UDI, ja til å hente dem fra en øde campingplass i Nordland. Noen av dem hadde ventet på et annet liv i nesten to år. I Nordreisa fikk barnevernet det formelle ansvaret for dem.

Konflikt

Underveis utviklet det seg en konflikt mellom to av guttene i huset. Ifølge avisa Nordlys skal de ha vært innblandet i voldsepisoder.

Det ble gjort forsøk på å plassere voksne flyktninger, en familie, sammen med dem. Men noen av guttene ønsket - etter det Dagbladet forstår - ikke en slik løsning.

- Forsøket strandet. Årsaken kan jeg ikke si noe om nå, sier flyktningkonsulent Per Steinar Andreassen.

- Var det i det hele tatt forsvarlig å la disse fem bo for seg sjøl?

- Det jeg kan si at er at måten vi bosetter flyktninger på, nå vil bli grundig evaluert, sier han.

Når ikke inn

- Jeg er hans eneste pårørende, sier kapellan Kenneth Andersen om den siktede 16-åringen. Han er guttens verge. Moren og faren er døde. Det er også hans øvrige slektninger.

I en samtale med Andersen ba 16-åringen i går om unnskyldning for det han har gjort.

- Han angrer og er fortvilet. Det var ikke dette han ville, sier han.

Hele Norges coronakart