Ukraina:

- En katastrofe­film

Etter månedsvis med harde kamper i Bakhmut, later det til at krigsmaskinen har vendt oppmerksomheten mot landbyen Avdijivka, hvor situasjonen har intensivert seg den siste tida. - Veldig blodig og veldig lite effektiv offensiv, sier oberstløytnant.

RAST I ÅREVIS: Kampene i Avdijivka øst i Ukraina har rast i flere år. Den siste tida har de imidlertid blitt intensivert. Foto: Donetsk Region Police / Reuters / NTB
RAST I ÅREVIS: Kampene i Avdijivka øst i Ukraina har rast i flere år. Den siste tida har de imidlertid blitt intensivert. Foto: Donetsk Region Police / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Avdijivka ligger noen kilometer nord for den russiskkontrollerte byen Donetsk øst i Ukraina, og er et sted hvor det har pågått harde kamper også før invasjonen 24. februar i fjor, forklarer pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

- Det har vært et av «hot spotene» så lenge jeg kan huske, sier Dalhaug.

At kampene den siste tida har blitt intensivert i dette området, mener han derfor at ikke kommer overraskende på. Området ligger i frontlinjen, og har vært et sted hvor våpenhvilen har blitt brutt gjentatte ganger også før den fullskala krigens utbrudd.

- Første verdenskrig-aktig

Etter år med kamper, er byen som før huset rundt 30 000 innbyggere, etterlatt i ruiner.

- Landsbyen var allerede ødelagt før 24. februar, men det har tatt seg opp voldsomt. Jeg kan bare basere meg på bildene jeg har sett, men de ser ut som noe som er tatt ut av en katastrofefilm.

HARDE KAMPER: En ukrainsk politimann søker dekning under et russisk luftangrep mot Avdijivka tidligere i mars. Foto: Evgeniy Maloletka / AP /NTB
HARDE KAMPER: En ukrainsk politimann søker dekning under et russisk luftangrep mot Avdijivka tidligere i mars. Foto: Evgeniy Maloletka / AP /NTB Vis mer

Det samme er resultatet etter måneder med kamper i Bakhmut.

- Det er noe første verdenskrig-aktig over det. Det er hele områder og byer som er fullstendig lagt i grus av artilleriet, sier Dalhaug.

Ikke viktige byer

Verken Dalhaug eller oberstløytnant Geir Hågen Karlsen vurderer Bakhmut eller Avdijivka som spesielt viktige.

- Men det er en del av frontlinjen der de prøver å angripe og bryte gjennom. Det viser seg gang på gang at de ikke klarer det. De tar kanskje et par hundre meter og betaler en veldig, veldig høy pris i tap, utstyr og ammunisjon, for veldig lite gevinst, sier Hågen Karlsen til Dagbladet TV.

Putin vil utplassere atomvåpen i Belarus. Video: Telegram / AP / Dagbladet TV. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV. Vis mer

Russlands ønske er å skyve de ukrainske styrkene ut av områdene ved hjelp av artilleri, for å for eksempel hindre at de når inn i viktige større byer, som Donetsk, påpeker Dalhaug.

At Russland nå ser ut til å slippe opp i Bakhmut og vende oppmerksomheten nordover, mener han er interessant.

- Russiske militærbloggere har den siste tida indikert at Bakhmut skulle være en avledningsmanøver, og at det er Avdijivka som gjelder. Det tviler jeg sterkt på, når man ser hva Russland har investert i Bakhmut av styrker og utstyr. Jeg tror de nå er i ferd med å gi opp kampen der, og forbereder desinformasjon rundt dette, sier Dalhaug.

STORE ØDELEGGELSER: Dronefoto tatt over Bakhmut, angivelig 26. mars. Foto: 93RD MECHANIZED BRIGADE KHOLODN / Reuters / NTB
STORE ØDELEGGELSER: Dronefoto tatt over Bakhmut, angivelig 26. mars. Foto: 93RD MECHANIZED BRIGADE KHOLODN / Reuters / NTB Vis mer

Lite framgang

Den pensjonerte generalløytnanten har imidlertid liten tro på at Russland har mye å gå på i andre områder.

- I realiteten har det pågått en kontinuering russisk offensiv i flere måneder, uten at de egentlig har flyttet på noen ting.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er enig.

- I Avdijivka har de tapt et større antall stridsvogner for bare få dager siden. Det viser seg at de russiske soldatene er dårlig trent og dårlig organisert. De angriper mer eller mindre rett på og det er tydelig at det er dårlig kompetanse i ledelsen og sannsynligvis også på mannskapet. Det har vært en veldig blodig og veldig lite effektiv offensiv for russerne, sier Hågen Karlsen.

- Venter på våroffensiven

Mens Russland later til å slite med å gjøre de store framskrittene, har Ukraina den siste tida fått påfyll av stadig sterkere vestlig materiell. Mandag ankom blant annet Challenger-stridsvogner fra britene, samt Leopard 2-tanks fra Tyskland og Portugal. Det er derfor ventet at Ukraina i løpet av våren vil starte en offensiv, og forsøke å vinne tilbake større landområder fra russiske styrker.

- Nå venter vi alle sammen på å finne ut hvor Ukrainerne vil sette i gang sin våroffensiv med de moderne stridsvognene og andre utstyret som de har fått fra Vesten.

Når denne iverksettes er imidlertid svært vanskelig å si noe om, på grunn av det ukrainske hemmeligholdet for å villede Russland.

- Det vil nok være overraskende når de setter i gang. Mange spår at det mest sannsynlige er at de vil forsøke å slå til sørover og ned til Azovhavet, for å kutte av Krim-halvøya og den vestlige delen av de okkuperte områdene. Men vi får se, sier Hågen Karlsen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer