Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En katt fortred

Sånn går det når du dreper en katt og henger den ut på Facebook, skriver Marie Simonsen.

KLEMT I GARASJEPORTEN: Dette bildet fant katteeier Mari Rosland på Facebook. En sambygding hadde lagt ut makabre bilder av hennes døde katt. Foto: Privat.
KLEMT I GARASJEPORTEN: Dette bildet fant katteeier Mari Rosland på Facebook. En sambygding hadde lagt ut makabre bilder av hennes døde katt. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Mr. Magoo endte sitt liv i en garasjeport.

Den svarte huskatten hadde vært forsvunnet en ukes tid da eieren, Mari Rosland, ble tipset om å sjekke Facebook.

Der fant hun bilder av den døde katten. Ett viste kattens hode skilt fra kroppen av en garasjeport.

Bildene var lagt ut av mannen som skrøt av henrettelsen: Sånn går det når du trenger deg inn i garasjen og pisser på Harleyen.

Historien om Mr. Magoos smertefulle endelikt har utløst en voldsom harme på nettet de siste dagene. Få ting opprører folk som mishandling av dyr, og tanken på en tatovert muskelbunt mot en forsvarsløs liten pusekatt satte sinnene i kok.

Motorsyklisten måtte fjerne alle billedbevis og gå i dekning. Ikke for politiet i Hå som straks meddelte eieren at anmeldelsen ville bli henlagt, men for et rasende publikum som mente dyreplageren fortjente grisebank.

HVIS NOEN SKULLE VÆRE I TVIL, så er det faktisk forbudt å ta livet av fremmede katter, ifølge både straffeloven, dyrevernloven og viltloven. Men det er sjelden bestemmelsene blir håndhevet. Snarere synes katter å være fritt vilt for sadistene blant oss.

Stadig kan du lese om katter som er blitt hengt, satt fyr på, skutt med luftpistol og torturert.

Selv om det ikke kan slås fast med sikkerhet at dyremishandling leder til seriemord, kan man anta at det er trøblete sjeler som står bak, og at det bare av den grunn burde være i samfunnets interesse å gripe fatt i ugjerningene.

På den annen side hadde jeg en klassekamerat som helte lightergass i nebbet til sultne fugleunger.

Han er i dag professor i medisin, og vi får håpe han har lagt barndommens torturist bak seg.

SPØRSMÅLET ER OM DYR HAR RETTSVERN. Fraværet av offentlige reaksjoner på bestialske dyredrap kan tyde på at respekten for dyreliv er liten. Det kan ikke unnskyldes med at det går 13 katter på dusinet.

Garasjeporter kan ikke løse Mattilsynets kattepine.

Nå har en advokat meldt seg frivillig til å føre en privat straffesak mot mannen som la ut bildene.

Han vil hindre at noen tar loven i egne hender, som han sier. En sviende bot, erstatning til eieren og samfunnstjeneste hos dyrebeskyttelsen kunne vært en passende straff.

Men siden Harley-eieren synes det var rett og rimelig å ta straffen i egne hender, er det fristende å prøve en slik logikk. Hvis straffen for å pisse på en Harley er halshugging, er eieren åpenbart tilhenger av korporal straff.

En nihalet katt ville innebære en viss ironi, men kanskje er forslaget om å male Harleyen rosa og helle sukker på tanken mer smertefull.

SELV OM NETTET GIR UTLØP for en rettferdig harme mot folk som dreper katter og skryter av det etterpå, krever barbariske handlinger en sivilisert respons.

Å ignorere dem, utløser en annen form for barbari. Personlig mener jeg for eksempel at dødsstraff er en overdrivelse. Det kan også hende at Harley-eieren bare skrøt på seg et kattemord og hadde en syk form for humor.

Det er dessverre ingen straff for det. Mr. Magoo oppførte seg som en katt. For det ble han halshugget. Det bør vi ikke godta.

IKKE GODTA: - Mr. Magoo oppførte seg som en katt. For det ble han halshugget. Det bør vi ikke godta, skriver Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE GODTA: - Mr. Magoo oppførte seg som en katt. For det ble han halshugget. Det bør vi ikke godta, skriver Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!