KJÆRESTEVOLD: Dagbladet har snakket med åtte ungdommer om hvor grensene bør gå for hvordan kjærester kan oppføre seg mot hverandre. Reporter: Gunnar Ringheim. Video: Helén Skogstad / Dagbladet. Vis mer Vis mer Vis mer

KJÆRESTEVOLD

- En kjæreste har ikke rett til å vite hvor du er, sier Astri Sofie (18) og Sarah (18)

Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) vil løfte kjærestevold blant ungdom opp på den politiske dagsorden.

- Den europeiske undersøkelsen om kjærestevold, STIR-studien, dokumenter at tallene for vold mellom unge kjærester er skremmende høye. I Norge svarer 42,9 prosent av tenåringene i alderen 13-18 år at de har opplevd vold, sier Elise Bjørnebekk-Waagen, medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

- Kjærestevold er et forsømt tema, som må få mye større fokus. Dette burde være tall som skremmer flere statsråder til umiddelbar handling, sier Ap-representanten.

POLITIKEREN: Arbeiderpartiet vil bevilge penger til forskning som kan bidra til å dokumentere omfanget av kjærestevold i Norge, opplyser Elise Bjørnebekk-Waagen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
POLITIKEREN: Arbeiderpartiet vil bevilge penger til forskning som kan bidra til å dokumentere omfanget av kjærestevold i Norge, opplyser Elise Bjørnebekk-Waagen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Digitalt forfulgt

Hun viser til at unge jenter utsettes for kontrollerende atferd på sosiale medier og blir digitalt forfulgt av kjæresten, som benytter apper for å vite hvor de til enhver tid befinner seg.

- Kontrollerende atferd i ung alder kan være starten på en negativ spiral. Denne dimensjonen er viktig å være klar over, sier Elise Bjørnebekk-Waagen.

Hun frykter for framtida til ungdom som får en dårlig start på kjærlighetslivet.

- De bærer med seg erfaringer som kan være skadelige. Kjærestevold kan være roten til psykisk uhelse og et krevende voksenliv. Vi kan ikke lukke øynene for at mange av våre ungdommer bærer på hemmeligheter som gnager, sier Ap-representanten.

Sette grenser

Hun mener det er viktig å skape rom for at tenåringsjenter og -gutter kan få informasjon om hvor grensen går for kontrollerende og voldelige opptreden fra kjæresten sin.

- Ingen skal måtte finne seg i hva som helst. Ungdom må bevisstgjøres på egne grenser og vite at voksne står klar til å hjelpe med dem hvis de opplever noe som er ubehagelig. Mitt råd er å snakke med en trygg voksen, sier Elise Bjørnebekk-Waagen.

Favne ungdom

Ap-representanten krever at det utarbeides en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner med målrettede tiltak som favner ungdom og kjærestevold.

- Vi trenger mer kunnskap. Derfor må det settes av penger til forskning som kan bidra til å dokumentere omfanget av kjærestevold i Norge, og hvordan vi kan forebygge det. Ungdommer må ha et tilbud og rask hjelp når de trenger noen å snakke med, Elise Bjørnebekk-Waagen.