- En kjærlighetsgest

Israelsk jente (12) fikk donert hjertet til palestinsk gutt (12).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forrige torsdag, på den første dagen av den muslimske høytiden Id som etterfølger fasten, lekte tolv år gamle Ahmas Khatib i flyktningeleiren Jenin.

Slik skikken er blant palestinere, hadde han fått en leketøyspistol i gave. Samtidig inntok israelske soldater leiren på jakt etter en mistenkt fra Islamsk Jihad. En av soldatene trodde Ahmas hadde en ekte pistol og skjøt ham. To dager senere døde han av skadene.

Etter å ha konsultert muslimske autoriteter, donerte foreldrene til Ahmas sønnens organer til et israelsk sykehus, og gav dermed nytt liv til både palestinere og israelere.

Ønsker fred

- Vi gjør dette av humane grunner og for alle verdens barn og barna i dette landet. Jeg har tatt denne beslutningen fordi jeg har en beskjed til verden: At det palestinske folket ønsker fred - for alle, sier faren til Ahmas til Times.

- De drepte sønnen min, som var frisk, og vi ønsker å gi organene hans til de som trenger dem. Det føles godt at min sønns organer har hjulpet israelere. Jeg føler at min sønn har tatt en plass i alle israeleres hjerter, sier faren.

Sørger over donoren

Hjertet til Ahmas gikk til tolv år gamle Samah Gadban, en israelsk druser fra Golanhøydene. Faren hennes Riad kaller donasjonen «en kjærlighetsgest».

DØDE: Men ga nytt liv til andre, på tross av politisk uenighet. Alle foto: Scanpix
DØDE: Men ga nytt liv til andre, på tross av politisk uenighet. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Hun har ventet på en donor i fem år, sier moren Yusra. Hun mistet en sønn til den samme hjertesykdommen som datteren led av. Nå er hun glad for at datteren har fått et nytt hjerte, men samtidig sørger hun over gutten som måtte dø for at datteren skulle få et nytt hjerte. Familien deres prøver å finne ut mest mulig om Ahmas og familien hans, som gav dem nytt håp.

- Jeg ble sjokkert da jeg oppdaget hvordan han døde. Jeg gråt og var samtidig lykkelig, og visste ikke hvordan jeg skulle uttrykke det jeg følte. Jeg er selv en mor som har mistet en sønn, og jeg mangler ord for å beskrive hva jeg føler overfor Ahmas mor, sier Yusra.

Ga liv til mange

Deler av Ahmas sin lever gikk til en syv måneder gammel jødisk baby, mens resten gikk til en jødisk tobarnsmor (58) fra Beersheba med hepatitt. Nyrene ble delt mellom en fem år gammel beduinjente og en tre år gammel jødisk jente, og lungene ble donert til en fjorten år gammel jødisk jente.

Ikke alle familiene ville bli identifiserte, av frykt for negative reaksjoner fra naboer og ytterligere familie. Men formannen i Knesset, Reuven Rivlin, lovpriser den palestinske gesten.

For tre år siden fant en lignende begivenhet sted. Da fikk en syv år gammel palestinsk jente leveren til britiske Jonathan Jesner, som omkom etter en selvmordsbombe i Tel Aviv.

BLE BARE TOLV: Ahmas Khatib ble drept forrige torsdag. Han ble et av de siste ofrene i intifadaen, som har krevd over 3600 palestinske liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer