Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En kjempe har gått bort

Kulturminister Ellen Horn fikk i formiddag den triste nyheten om at Jack Fjeldstad er død. - Han var en sjeldenhet i norsk teater, sier Horn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en fryktelig trist melding å få, sier kulturministeren Ellen Horn til Dagbladet.no.

Som tidligere skuespiller har hun selv stått på scenen med og spilt film sammen med Jack Fjeldstad. Hun vil huske han som et sjenerøst menneske.

- Jack var en kjempe innenfor norsk kulturliv, sier Horn.

Hun trekker fram Fjeldstad som en sentral påvirker av Arbeiderpartiets kulturpolitikk gjennom mange år.

- Det felleskapet delte vi, sier Horn.

Spilte sammen

Hun og Jack Fjeldstad spilte sammen på Centralteateret fra 1976. Det var første gang de traff hverandre. Siden har de spilt mot hverandre i filmen «Etter Rubicon» i 1987, da Horn spilte rollefiguren Maria Hamarøy.

Fjeldstad har spilt i 19 filmer, utallige fjernsynsserier og enda flere teateroppsetninger. Den første filmen Fjeldstad spilte i var «Den forsvundne pølsemaker» i 1941, hvor Leif Juster hadde hovedrollen.

Folkelig

Ellen Horn mener en epoke i norsk teaterliv er slutt. Jack Fjeldstad hadde ifølge henne de rette kvalifikasjoner som menneske.

- Han var sunn, naturlig, varm og folkelig. Og han hadde en enorm utstråling, slik beskriver hun Fjeldstads karakter.

Etter en tids sykeleie døde Fjeldstad i går kveld. Fjeldstad ble 85 år gammel. Han huskes spesielt for sin legendariske rolle som motstandshelten Jan Baalsrud i den Oscar-nominerte norske filmen «Ni Liv» fra 1957.

Fjeldstad ble i 1985 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk scenekunst og kulturliv, mens han i 1987 fikk «Æres-Amanda-prisen» for sin innsats for norsk film, skriver NTB.

BLE 85 ÅR: Dette bildet av skuespilleren ble tatt i mars i år.