Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En kjempeseier

Bjørnøy tilfreds med resultatet. Slik gikk klimaforhandlingene i Montreal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTREAL (Dagbladet.no): Kyotoavtalen blir forlenget, med videre forpliktelser for de 35 i-landene som har ratifisert den. USA, Australia og de store u-landene påtar seg ingen klimaforpliktelser.

I to uker har global oppvarming vært temaet i Montreal for byråkrater og ministre fra hele verden. Halv seks i dag tidlig kanadisk tid var klimaforhandlingene fullført.

Forhandlingene har fulgt to spor, Kyotoprotokollen og FNs rammekonvensjon om klimaendringer. Kyotoavtalen forplikter 35 i-land til å redusere klimagassutslippene sine, men verdens største luftforurenser, USA, samt Australia og de store u-landene, er ikke med på denne. I konvensjonen er nesten alle land med.

- En seier

Miljøvernminister Helen Bjørnøy er svært fornøyd med at Kyotoavtalen, som varer fra 2008 til 2012, blir videreført, uten opphold imellom.

- Det er en kjempeseier at vi har oppnådd videre forpliktelser, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy til Dagbladet.no.

Men når det gjaldt konvensjonen og klimaforpliktelser for USA og u-landene, kom ikke Norge like langt.

Skal diskutere teknologi

LYSTIGE: Tidligere president Bill Clinton og den kanadiske statsministeren Paul Martin Iaugh under en pressekonferanse tidligere i dag. Foto: André Pichette/Scanpix
LYSTIGE: Tidligere president Bill Clinton og den kanadiske statsministeren Paul Martin Iaugh under en pressekonferanse tidligere i dag. Foto: André Pichette/Scanpix Vis mer

I utgangspunktet ønsket Norge at USA, Australia og u-landene skulle forplikte seg til å redusere utslippene, men slik gikk det ikke.

Landene godtok bare en avtale om videre dialog i arbeidsgrupper. Arbeidsgruppene skal i løpet av en toårsperiode diskutere bærekraftig utvikling, tilpassing til klimaendringer, teknologi og markedsbaserte «grønne» mekanismer. De skal så rapportere tilbake til konvensjonen.

- Vi ønsket sterkere forpliktende avtaler, men er tilfredse med at vi har tatt et skritt i riktig retning, sier Bjørnøy.

Nairobi har påtatt seg å lede neste års klimaforhandlinger.

Les mer om Kyotoprotokollen og om konvensjonen.

PROTESTERER: Ikke alle var fornøyde med utfallet av konferansen. Her demonstranter i Berlin.
FORNØYD: Miljøvernminister Helen Bjørnøy.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media