- En kjerne av mobbing og trakassering

Åslaug Haga kaller styret i Enova inn på teppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Haga vil ikke si nøyaktig hva det var hovedtillitsvalgt Anne Guri Selnæs og verneombud Ann Kristin Kvellheim varslet om i brevet de sendte henne fredag i forrige uke, men hun tar varslingen alvorlig.

- Jeg oppfatter dette som en varslingssak med en kjerne av mobbing og trakassering, og saken gjelder flere personer. Vi er nødt til å rydde opp i disse forholdene, sa Haga etter møtet med de to i går ettermiddag.

Eli Arnstad gikk av som direktør i Enova i slutten av november i fjor etter anklager om mobbing, men avgangen har ikke ført til fred mellom de ansatte og ledelsen. Tvert imot.

Dårlig hukommelse

Haga sliter imidlertid med hukommelsen når hun blir spurt om den omstridte konsulentkontrakten hennes departement ga til den gamle partifellen, Eli Arnstad. Haga husket ikke om det var hun selv som tok initiativ til kontrakten.

- Det var ikke initiativ i den forstand at vi ikke greier å identifisere i departementet hvem som kom på dette først, sier Haga.

Hun husker heller ikke når hun ble informert om at Arnstad skulle bli konsulent.

- Jeg greier ikke å identifisere det tidsmessig, men jeg var informert om at man hadde planer om å gi henne kontrakt, sier Haga

ENOVA: Olje- og energiminister Åslaug Haga tar budskapet fra de tillitsvalgte i Enova alvorlig. Her sammen med administrerende direktør Fritjof Unander. Arkivfoto: Scanpix
ENOVA: Olje- og energiminister Åslaug Haga tar budskapet fra de tillitsvalgte i Enova alvorlig. Her sammen med administrerende direktør Fritjof Unander. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Utålmodig Haga

Bråket i Enova har ikke gitt seg etter at Arnstad forlot statsforetaket etter påstander om mobbing. Før helga fikk styreleder Jørn Rattsø klar beskjed fra Haga om at han hadde tre uker på seg til å rydde opp i bråket i Enova. Etter møtet i går var Haga blitt enda mer utålmodig.

- Jeg vil be om et raskt møte med styret lenge før denne fristen går ut. Jeg er opptatt av at Enova skal fungere godt så raskt som mulig. Det er avgjørende at de ansatte blir tatt på alvor, sier Haga.

- Betyr dette at du ikke mener styreleder Jørn Rattsø og styret vil klare å komme opp med en god nok plan på egen hånd?

- Det haster å rydde opp i denne saken, og jeg har som statsråd et ansvar for å gjøre det, sier Haga til Dagbladet.

- Har du tillit til at Rattsø som styreleder vil klare å rydde opp i forholdene?

- Akkurat som en statsråd har tillit fra statsministeren så lenge hun sitter, har styreledere oppnevnt av statsråden tillit så lenge de sitter, sier Haga.

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med styreleder Jørn Rattsø i går kveld.

Åslaug Haga,