Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En klar forbedring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Jens Stoltenberg ikke lykkes i å bli statsminister, har han de beste forutsetninger for ei framtid i forsikringsbransjen. Ingen kan målbinde ham i en diskusjon om framtidige pensjonsordninger, og ingen kan måle seg med ham når det gjelder å forklare en så komplisert materie som en pensjonsreform er. Med mulig unntak av Sigbjørn Johnsen, men han stiller ikke til valg. Han har bare snekret et foreløpig kompromiss.

Essensen i Ap\'s forslag er et mer sosialt ostehøvelkutt av den framtidige veksten i pensjonene enn regjeringen går inn for. Dessuten anklager Ap regjeringen for å skape usikkerhet blant de store grupper som ikke helt ser for seg hva resultatet blir. Vi omtalte regjeringens forslag som «halvgjort og usosialt» på denne plass i forrige uke.

Ap går inn for ikke å røre de såkalte bruttoordningene i offentlig sektor. Det vil skape begeistring blant de 700 000 offentlig ansatte. Det innebærer at de ifølge forslaget vil få en pensjon på to tredjedeler av sluttlønn, uansett hva som skjer med folketrygden, forutsatt at de har 30 års opptjeningstid. Videre vil Ap fortsatt ha en god tidligpensjonsordning, også for dem med lave inntekter, som bygger på dagens AFP-ordning. Den skal reforhandles i 2007, etter forslag fra den daværende Jagland-regjeringen. Summen av dette vil gi en bedre kvinneprofil enn Pensjonskommisjonens og regjeringens forslag. Dessuten vil Ap ha en lovfestet tjenestepensjonsordning for alle på plass 1. januar 2006, uansett hvordan forhandlingene om reformen på Stortinget forløper.

Tilsynelatende kan det se ut som om Ap selger bort alle innsparingsmuligheter, og dermed pensjonsreformens hovedpoeng. Men partiet viser til at de største innsparingene ligger i at selve tidspunktet for oppnådd pensjonsalder vil forlenges hvis folks levealder øker, og at pensjonene ikke skal øke i samme takt som lønnsutviklingen, men etter en indeks som er et gjennomsnitt av lønn og pris. Dermed vil innstrammingene i pensjonene, som uansett vil øke, ramme alle ganske likt og oppleves som mer rettferdig. Det er en klar forbedring i forhold til tidligere forslag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media