- En klar overreaksjon

På børsen sendte angrepet på Front Altair i Omanbukten torsdag Frontline-aksjen opp. - En klar overreaksjon, sier analytiker.

BRUKER VANNKANONER: Front Altair sett fra bergingsbåten som torsdag ble satt inn for å få kontroll med brannen ombord i produkttankskipet som eies av John Fredriksens Frontline. Foto: Privat / Frontline Management.
BRUKER VANNKANONER: Front Altair sett fra bergingsbåten som torsdag ble satt inn for å få kontroll med brannen ombord i produkttankskipet som eies av John Fredriksens Frontline. Foto: Privat / Frontline Management.Vis mer

(Finansavisen): En måned etter at det norskkontrollerte produkt- og kjemikalietankskipet «Andrea Victory» ble truffet av et ukjent objekt i vannet utenfor havnebyen Fujairah ble Frontlines Aframax-tanker «Front Altair» angrepet i Omanbukten, og det brøt ut brann om bord. Også et annet tankskip i området ble rammet, skriver Finansavisen.

På børsen steg John Fredriksens tankaksje kraftig i kjølvannet av angrepet. På det meste var aksjen opp 10,9 prosent til 70,30 kroner.

Utover dagen falt aksjen noe tilbake og ble ved 15.30-tiden handlet til 67,25 kroner, opp 6,1 prosent, men styrket seg deretter på ny.

Pareto Securities’ shippinganalytiker Eirik Haavaldsen mener ifølge avisen at kursoppgangen er en klar overreaksjon.

- Ineffektivitet er bra

- Konflikt i Midtøsten har jo ofte vært bra for tankmarkedet all den tid det ikke blir full «shutdown». Selvfølgelig er det tragisk for mannskapet og skipet, men nå vil jo rederiene kunne få store «war risk premiums», i tillegg til at ting nok kommer til å ta adskillig lenger tid enn normalt. Og ineffektivitet er bra, sier analytikeren til avisen.

- Når det er sagt så virker det ikke som om oljemarkedet er så veldig bekymret. Basert på det er dette en klar overreaksjon, selv om det også må sees i lys av at Frontline-aksjen har falt mye de siste dagene, sier Haavaldsen om torsdagens kursoppgang.

Meglerhuset Kepler Cheuvreux mener ifølge avisen at en stengning av Hormuz-stredet vil berøre 30 prosent av oljen som i dag fraktes sjøveien og at Kina vil bli hardest rammet dersom dette skulle skje.

Mannskapet berget

Torsdag morgen ble Marshall Island-flaggede «Front Altair» angrepet mellom Emiratene og Iran. Enkelte kilder hevder skipet ble rammet av en torpedo. Det er rapportert om tre detonasjoner om bord i den tre år gamle kinesiskbygde 110.000-tonneren.

- Vi kan bekrefte at våre kolleger om bord på skipet er uskadd og bragt på land. Det er selvsagt det viktigste for oss. Det er heller ikke meldt om utslipp til sjøen fra skipet, sier driftsselskapet Frontline Managements adm. direktør Robert Hvide Macleod til Finansavisen.

Torsdag ettermiddag avkreftet han påstandene om at skipet skulle ha sunket:

- Vi har nå en bergingsbåt med slepeutstyr på plass ved «Front Altair», og bergingen av skipet vil bli håndtert i timene fremover. Status er at skipet flyter og kan taues.

Mannskapet om bord besto ifølge avisen av 11 russere, en georgier og 11 filippinere. Alle ble reddet ombord i «Hyundai Dubai», og videre over i et iransk marinefartøy som fraktet alle inn til en lokal, iransk havn.

- Vi vil takke alle som har bidratt i arbeidet med å få sjøfolkene trygt i land. Så vidt vi vet nå vil alle bli fraktet til byen Bandar Abbas, før de reiser videre hjem derfra, sier Hvide Macleod.

Andre økonominyheter:

Lokker med 10 prosent garantert avkastning
Øyner 85 millioner for Snarøya-villa
Da kan oljeprisen stige til 140 dollar