SV-leder Audun Lysbakken

- En klassisk manøver

Statsminister Erna Solberg (H) tok en klassisk manøver da hun skjøt ned klimaminister Ola Elvestuens (V) utspill om varig vern av det nordlige Barentshavet, sier SV-leder Audun Lysbakken.

MØNSTER: Statsminister Erna Solberg (H) følger et klassisk mønster når hun skyter ned Venstres klimaambisjoner, mener SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
MØNSTER: Statsminister Erna Solberg (H) følger et klassisk mønster når hun skyter ned Venstres klimaambisjoner, mener SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpixVis mer

Samme dag som tusenvis av barn og unge streiket og brølte, tok Elvestuen et langt skritt i retning av å flytte slutten på oljealderen nærmere vår tid.

I et intervju med Dagbladet fredag slo klima- og miljøministeren fast at «Barentshavet nord må få varig vern og grensen for iskanten må flyttes sørover».

I praksis innebærer det stans i oljeaktivitet i nye områder og en mulig revers av allerede tildelte letelisenser.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) svarte med en kald skulder allerede samme dag, og mandag kveld parkerte statsminister Erna Solberg (H) sin fagstatsråd fullstendig:

– Vi har ingen plan om å verne Barentshavet. Elvestuens uttalelser er bare Venstres synspunkter om en sak som vi skal diskutere i regjeringen. Utgangspunktet vårt er ikke å begrense oljeaktiviteten, sa Solberg til DN.

- Skytes ned

SV-leder Audun Lysbakken er ikke overrasket. Allerede samme dag som Elvestuen kom med sitt utspill om Barentshavet, sa Lysbakken til Dagbladet:

- Nå må vi bare vente på hvor lang tid det tar før Erna Solberg kommer ut av statsministerboligen og skyter ned Elvestuens utspill, slik hun gjorde da han lanserte et nytt klimamål.

Svaret denne gang var tre dager.

- Dette er dessverre blitt en klassiker i Solberg-regjeringen. Ola Elvestuen går ut og sier noe bra om klima som får alle som er opptatt miljø til å juble, før Erna Solberg skyter det hele ned, sier Lysbakken.

- Kan ikke bli grønn

Lysbakken mener han ser et gjenkjennelig mønster:

- Først måtte Venstre godta en bompengeavtale som setter viktige deler av bymiljøpakkene på spill. Dernest måtte de se på mens næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa ja til en skandaløs handelsavtale med Brasil samtidig som regnskogen i Amazonas sto i flammer. Så avlyser Solberg Elvestuens mål om å få orden på naturen i Barentshavet, ramser han opp.

Konklusjonen er klar, mener SV-lederen:

- Denne regjeringen kan aldri bli grønn, uansett hvor mye Venstre forsøker å presse vann ut av en stein. På toppen av det hele har Frp gjort kampen mot god klimapolitikk til en minst like stor del av sin valgkamp som kampen mot innvandring.

- Privatpraktiserende

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener Solberg arrangerer åpent seminar i regjeringen.

- Det er nesten blitt en regel at når en statsråd uttaler seg, enten det handler om oljeaktivitet, bompenger eller snikislamisering, så uttaler statsråden seg ikke på vegne av regjeringen, sier han til Dagbladet.

ANKOM NEW YORK: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankom New York med seilbåt. Video: AP. Vis mer

LO-lederen er mildt bekymret for den videre prosessen i arbeidet med forvaltningsplanen for Barentshavet:

- Dette handler om framtida for mange hundre tusen ansatte. Da må vi forvente at regjeringen opptrer mer ryddig enn å holde åpne seminarer på denne måten, der to statsråder fra samme regjering fronter vidt forskjellige budskap på samme dag, sier han.

- Nå har vi altså en klimaminister som driver med privatpraktiserende politikk og som allerede har konkludert. Det er uheldig og det skaper usikkerhet for den videre prosessen, sier Gabrielsen til Dagbladet.

Sak mot staten

Solberg sier i intervjuet med Dagens Næringsliv at regjeringen skal forholde seg til det faglige rådet om iskanten, noe den ennå ikke har fått.

Hun viser videre til at issmeltingen faktisk kan føre til at iskanten beveger seg nordover, i motsetning til Elvestuen som vil flytte den sørover.

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer

- Det er feil, mener Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord:

- De siste åra har vi fått tonnevis med rapporter om Barentshavet og iskantsonen som sier at det er flere viktige prosesser for naturmangfoldet enn vi tidligere har visst om. Rådene er blant annet en utvidet iskantsone, sier Eiterjord.

Han legger til at lisenser som er gitt til boring i det sørøstlige Barentshavet er i iskantsonen, og at det er noe av bakgrunnen for at Natur og Ungdom og andre miljøorganisasjoner har saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf.