Skogbrannene i polarområdet:

- En klimakatastrofe for Arktis

Voldsomme skogbranner herjer i det nordlige polarområdet uten at russiske myndigheter setter av ressurser til slokking. Nå slår klimaforskere alarm om framtida til kloden.

BRENT: Satelittbildet over området Krasnojarsk i Sibir viser den voldsomme skogbrannen som har herjet over millioner av hekter med land. Nå advarer klimaeksperter om konsekvensene det kan ha for den globale oppvarmingen. Foto: Roscosmos Space Agency / AP /NTB Scanpix
BRENT: Satelittbildet over området Krasnojarsk i Sibir viser den voldsomme skogbrannen som har herjet over millioner av hekter med land. Nå advarer klimaeksperter om konsekvensene det kan ha for den globale oppvarmingen. Foto: Roscosmos Space Agency / AP /NTB ScanpixVis mer

Over hundre intense skogbranner har feid over den nordlige polarsirkelen de siste månedene, og veltet sur røyk inn over flere byer i både Grønland, Alaska og Sibir.

Bare på én dag forsvant hele 3,2 millioner hektar med skog, hovedsakelig i det enorme området Yakutia som ligger i nord - et område som er større enn Belgia.

Nå advarer miljøforskere om at skogbrannene kan føre til at smeltingen av den arktiske isen kan skje ennå raskere - og dermed føre til en klimakatastrofe uten sidestykke.

Fatale konsekvenser

Skogbrannene, som nå er på sin tredje måned, skal ha sluppet ut en røyksky over Sibir som er større enn hele EU til sammen, melder Verdens meteorologiske institutt på Twitter.

Miljøgruppa Greenpeace Russland understreker overfor nyhetsbyrået AFP at de langvarige og intense skogbrannene kan få fatale konsekvenser for klimaet i framtida.

- Skogbrann i den østre delen av landet har sluttet å være et lokalt problem for lenge siden, sier miljøgruppa Greenpeace i en offisiell uttalelse.

- Det har vokst til å bli en klimakatastrofe med konsekvenser for hele landet.

Ifølge gruppa er det rundt 12 millioner hektar som er brent dette året, og sørget for et betydelig CO₂-utslipp som igjen reduserer skogens framtidige evne til å absorbere CO₂.

- I tillegg er det et annet problem med at sot som legger seg på snø eller is etter skogbrannene gjør den mørkere, og reduserer dermed overflatens evne til å reflektere, sier en talsperson fra Verdens meteorologiske organisasjon til AFP.

- Påvirker havissmeltingen

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, understreker overfor Dagbladet at det nå er vanvittig mye skog som brenner i Sibir-området.

- Det vil gi utslipp av både CO₂ og sot som igjen vil påvirke havismeltingen av isen i Arktis, slår han fast.

BEKYMRET: Klimaforsker Hans Olav Hygen understreker at konsekvensene disse skogbrannene kan ha på klimaet vil være registrerbare på lang sikt. Foto: Meteorologisk institutt
BEKYMRET: Klimaforsker Hans Olav Hygen understreker at konsekvensene disse skogbrannene kan ha på klimaet vil være registrerbare på lang sikt. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Hygen forklarer at mens CO₂ fra brann går inn i den store syklusen av CO₂ med blant annet menneskeskapte utslipp, gjør sot at de snødekte områdene mørkere hvis det legger seg - og da vil de igjen absorbere mer energi fra sollyset og reflektere mindre.

- Dette gjør jo at snøen og isen smelter raskere hvis det er lokal oppvarming i området, sier Hygen.

Klimaforskeren er derimot ikke like sikker på om dette vil gi fatale konsekvenser for miljøet, slik miljøgruppa Greenpeace mener:

- Det vil nok gi en liten dytt på det lokale som skjer i området og vil også være registrerbart på lang sikt, sier Hygen og trekker fram at det absolutt er med på å bidra i en retning av klimaet som vi ikke ønsker.

- Det er det ingen tvil om, slår han fast.

«Nytteløst å bekjempe»

Flammene har fått lov til å herje fritt, da myndighetene ofte overser skogbranner som oppstår i øde områder.

Situasjonen forverres også ytterligere av at Russland ikke har nok ressurser til å holde skogbrannen i sjakk, sier miljøgruppa ifølge AFP.

SKOGBRANN: Mer enn hundre skogbranner har veltet over millioner av hekter med land denne måneden. Avbildet er Krasnojarsk-området i fyr og flamme. Foto: AFP Photo
SKOGBRANN: Mer enn hundre skogbranner har veltet over millioner av hekter med land denne måneden. Avbildet er Krasnojarsk-området i fyr og flamme. Foto: AFP Photo Vis mer

- De skulle ha investert så mye som mulig fra begynnelsen av, understreker Grigory Kuksin fra Greenpeace Russland, og legger til at myndighetene er nødt til å planlegge og sette til side ressurser.

- I stedet fortsetter de altså å spare penger fordi det er økonomisk upraktisk å bruke det på slokking av brannen, sier han.

Majoriteten av skogbrannene herjer nemlig i øde områder - og russiske myndigheter pleier vanligvis ikke å sette inn ressurser på å slokke disse med mindre kostnadene av skadeomfanget veier opp for kostnadene ved slokking.

Kuksin understreker overfor AFP at konsekvensene dette kan ha for klimaet er «veldig seriøst»:

- Det er sammenliknbart med utslippene fra store byer, sier han.

Guvernøren i regionen Krasnoyarsk, Alexander Uss, har derimot uttalt at dette er et naturlig fenomen som det er «nytteløst å forsøke å bekjempe», skriver Reuters.

Han hevder også at det kan være livsfarlig å sende inn brannmenn på grunn av den tykke røyken og fordi området det brenner i er såpass øde.

- Røyken er forferdelig

Flere av brannene er nå så store at de er synlige fra verdensrommet, og Nasa har publisert flere satellittbilder av dem som viser at brannene herjer både på Grønland, i Alaska og Sibir.

Røyken etter brannen som nå har pågått i dagesvis nådde til slutt større byer som Russlands tredje største by Novosibirsk.

Myndighetene skal nå ha erklært unntakstilstand i flere regioner av Sibir.

- Røyken er forferdelig. Jeg kveles og føler meg svimmel, sier pensjonisten Raisa Brovkina til den statlige TV-kanalen i Russland etter og blitt lagt inn på sykehus i Novosibirsk.

På søndag nådde røyken nabolandet Kasakhstan, skriver AFP.

- En konsentrasjon av forurensing som overgår det som er normalt er observert i flere byer i tillegg til hovedstaden Nur-Sultan, uttalte Kasakhstans meteorologiske institutt, ifølge nyhetsbyrået.

- Uvanlig å se slike branner

Selv om Sibir stadig blir rammet av enorme skogbranner, har uvanlig tørt vær og sterke vinder gjort at årets branner har truffet ekstra hardt.

Flere eksperter mener at brannene ikke bare kan påvirke global oppvarming i framtida - men at de også er resultat av at det blir varmere på hele kloden.

I juni og juli ble nemlig de høyeste temperaturene på verdensbasis målt siden målingene startet på 1880-tallet, ifølge Verdens meteorologiske organisasjon.

- Temperaturene i Arktis har økt mye raskere enn det globale gjennomsnittet, og varmen gjør at flammene vokser seg store, og vedvarer når de først har blitt antent, sier sjefforsker Mark Partington fra Copernicus, et observasjonssenter for atmosfæren, i en pressemelding.

Han understreker at det svært uvanlig å se branner i denne skalaen og på så høye breddegrader i juli.

I Norge har også skogbrann vært et omfattende problem; 2018 ble et historisk skrekkår for brannvesenet i Norge da hele 2097 skogbranner ble registrert. Dette er dobbelt så mange skogbranner som det var i både 2017 og 2016