Skogbrannene i polarområdet:

- En klimakatastrofe for Arktis

Voldsomme skogbranner herjer i det nordlige polarområdet uten at russiske myndigheter setter av ressurser til slokking. Nå slår klimaforskere alarm om framtida til kloden.

BRENT: Satelittbildet over området Krasnojarsk i Sibir viser den voldsomme skogbrannen som har herjet over millioner av hekter med land. Nå advarer klimaeksperter om konsekvensene det kan ha for den globale oppvarmingen. Foto: Roscosmos Space Agency / AP /NTB Scanpix
BRENT: Satelittbildet over området Krasnojarsk i Sibir viser den voldsomme skogbrannen som har herjet over millioner av hekter med land. Nå advarer klimaeksperter om konsekvensene det kan ha for den globale oppvarmingen. Foto: Roscosmos Space Agency / AP /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Over hundre intense skogbranner har feid over den nordlige polarsirkelen de siste månedene, og veltet sur røyk inn over flere byer i både Grønland, Alaska og Sibir.

Bare på én dag forsvant hele 3,2 millioner hektar med skog, hovedsakelig i det enorme området Yakutia som ligger i nord - et område som er større enn Belgia.

Nå advarer miljøforskere om at skogbrannene kan føre til at smeltingen av den arktiske isen kan skje ennå raskere - og dermed føre til en klimakatastrofe uten sidestykke.

Fatale konsekvenser

Skogbrannene, som nå er på sin tredje måned, skal ha sluppet ut en røyksky over Sibir som er større enn hele EU til sammen, melder Verdens meteorologiske institutt på Twitter.

Miljøgruppa Greenpeace Russland understreker overfor nyhetsbyrået AFP at de langvarige og intense skogbrannene kan få fatale konsekvenser for klimaet i framtida.

- Skogbrann i den østre delen av landet har sluttet å være et lokalt problem for lenge siden, sier miljøgruppa Greenpeace i en offisiell uttalelse.

- Det har vokst til å bli en klimakatastrofe med konsekvenser for hele landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer