Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En klok skepsis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ti år siden Muren falt og den kalde krigen gikk mot slutten. Den dominerende konflikten i verden er ikke lenger en høyt opprustet kjernefysisk konfrontasjon mellom to supermakter. Men det internasjonale samfunnet har ennå ikke funnet et nytt, stabilt leie.
  • Bill Clinton ble valgt til president i 1992 uten utenrikspolitisk erfaring og interesse. I 1994 ble Kongressen republikansk, mer isolasjonistisk og oppslukt av indre maktkamp med presidenten.
  • En konsekvens er at USA forvaltet seieren i den kalde krigen dårlig. Foran NATO-alliansens 50-årsjubileum har Washington omsider lansert sine visjoner for NATO, men det er flere enn Norge blant de allierte som stiller seg kritisk.
  • Storbritannia og Frankrike har samtidig tatt initiativ til at Europa selv skal ta et større sikkerhetspolitisk ansvar, organisert innenfor EU, men basert på de militære ressursene i NATO. For Norge ville noe slikt bety at vi kan bli nødt til å delta i NATO-aksjoner som er besluttet i organer der vi er uten påvirkningsmuligheter.
  • Dette blir dobbelt ille dersom det opprinnelige idégrunnlaget for NATO om et kollektivt forsvar begrenset til medlemslandenes territorium blir formelt utvidet og utvannet, slik amerikanerne foreslår, til å omfatte USA-styrt innsats i regionale konflikter utenfor NATO-området, kamp mot terrorisme og innsats mot spredning av masseødeleggelsesvåpen. Alliansen har riktignok tatt de første skritt på denne veien ved innsatsen i Bosnia og det militære presset i Kosovo, men USAs forslag går enda lenger.
  • Vi deler den skepsis som finnes i den norske regjeringen og i Stortinget mot ordninger som kan gjøre oss ansvarlige uten påvirkningsmuligheter for slike aksjoner som Clinton i fjor høst satte i verk mot Osama bin Laden, eller for USAs aktuelle, ensidige opptrapping til en uerklært luftkrig mot Irak styrker.
  • Det er klokt å la skepsisen mot den slags få prege drøftingene av forslagene til ordninger for håndteringen av internasjonale konflikter i framtida.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media