Unge prioriteres i vaksinerekkefølgen

- En knyttneve i magen

Aldersgruppa 25 til 39 år har mange andre ting enn en nært forestående vaksine å glede seg over, mener statsminister Erna Solberg. Det har skapt reaksjoner.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert

Regjeringen har besluttet at aldersgruppene 18-24 år og 40-44 år vil få tilbud om vaksine samtidig, etter at alle over 45 år er vaksinert.

Helt til sist i køen står aldersgruppa 25-39 år, i tråd med Folkehelseinstituttets anbefaling.

- Unnskyld til alle fra 25 til 39 år, men de har mange andre ting å glede seg over i livet, sa statsminister Erna Solberg (H) under onsdagens pressekonferanse.

Solberg påpekte at mange unge har blitt hardt rammet av tiltakene, og at en prioritering av de yngste over 18 år vil bidra til å bremse smittespredningen.

- En knyttneve i magen

Sitatet vekket raskt reaksjoner i sosiale medier - spesielt blant personer som nå er står sist i køen.

Kristin Bentdal Larsen var blant dem som kastet seg over tastaturet etter pressekonferansen. I et debattinnlegg skriver 33-åringen at hun mener statsministeren bidrar til å bagatellisere andre gruppers ofre, ved å spesielt trekke fram de unge.

- Jeg tror ikke vi kommer noen vei ved å sette grupper opp mot hverandre. Tiltakene har vært harde for alle, sier hun til Dagbladet.

Larsen var forberedt på at hun og jevnaldrende kom til å bli plassert sist i vaksinekøen. Det opplevdes likevel som en knyttneve i magen å få det bekreftet.

BLE OPPRØRT: Kristin Bentdal Larsen reagerte sterkt på statsministerens uttalelser under onsdagens pressekonferanse. Foto: Privat
BLE OPPRØRT: Kristin Bentdal Larsen reagerte sterkt på statsministerens uttalelser under onsdagens pressekonferanse. Foto: Privat Vis mer

Hun opplever at folk i aldersgruppa som nå nedprioriteres har vært relativt stille under hele pandemien, og at enkelte aspekter ikke har blitt diskutert. Spesielt viser hun til den biologiske klokka som melder seg for kvinner i løpet av 30-åra.

- Jeg har flere single venninner som opplever at tida begynner å renne ut, og som har tatt store og kostbare avgjørelser på bakgrunn av hvordan de har opplevd det siste året, sier Larsen.

FHI viser til høyere kontaktrate i aldersgruppa 18 til 24 år som grunnlag for anbefalingen om at disse prioriteres i vaksinerekkefølgen.

- Basert på hvordan jeg og min omgangskrets har oppført oss det siste året, opplever jeg at folk i aldersgruppa 25 til 39 i større grad har sørget for å redusere antall kontakter. Vi blir først straffet ved å ikke treffe folk, så ved å bli satt bakerst i køen fordi man etterlever anbefalingene, sier Larsen.

Hun understreker at hun ikke mener at aldersgruppa 25 til 39 år må flyttes framover i rekkefølgen, men at det handler om å bli tatt på alvor.

- Vil komme alle til gode

Statsministerens kontor viser til Helse- og omsorgsdepartementet for spørsmål om uttalelsene under pressekonferansen. Helse- og omsorgsdepertementet ønsker heller ikke å svare direkte på Dagbladets spørsmål om dette.

I en e-post skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) at de unge prioriteres da disse bidrar til mer smittespredning i samfunnet enn neste alderskohort.

- Det vil derfor komme alle til gode, også personer i alderen 25 til 39 år, at vi vaksinerer denne gruppen tidligere.

Korkunc skriver at mange historier om unge som har det tøft under pandemien har gjort «sterkt inntrykk» på regjeringen.

- Vi vet at flere i alderen 18 til 24 starter på studier og flytter til nye steder der de har lite nettverk, noe som gjør dem ekstra sårbare.

FHI anslår i et nøkternt scenario, der man kun regner med bruk av Pfizer og Moderna-vaksiner, at det vil bli mulig å tilby første dose til alle over 18 år innen utgangen av juli.

- Vi håper og tror at alle nordmenn, både i aldersgruppen 25 til 39 år og andre, vil få mye å glede seg over fremover, skriver Korkunc.

Sterke reaksjoner på geografisk omfordeling

Den foreslåtte geografiske omfordelingen har også vekket reaksjoner fra kommuner som risikerer å måtte gi fra seg vaksinedoser til 24 østlandskommuner.

Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss (Ap) kalte regjeringens forslag for «spinnvilt».

- Vi har et av de heftigste utbruddene her så langt i pandemien nå. Vi er jo like sårbare som de andre områdene på Østlandet og er et av landets tettest befolkede kommuner, sa Kåss til Dagbladet.

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) opplyste til NRK at hun nekter å gi fra seg vaksinedoser, og Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) reagerer overfor Aftenposten på at russ i østlandsområdet kan få vaksine før godt voksne med underliggende sykdommer i egen kommune.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet at regjeringen har stor forståelse for at omfordeling av vaksiner vekker reaksjoner.

- Regjeringen ser både fordeler og ulemper ved dette, men vi tror en sterkere omfordeling kan bidra til at hele Norge kan åpne opp raskere. Flere av østlandskommunene har dessuten hatt høy smitte over tid og innbyggerne har levd med svært strenge tiltak lenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer