En komets dødskamp fanget på film for første gang

- Jeg mistet pusten da kometen ble tilintetgjort i koronaen, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 6. juli i fjor klarte forskerne ved NASAs Solar Dynamic Observatory (SDO) å filme noe ingen mennesker noensinne tidligere har sett: En komet avgå med døden.

At kometen døde ved at den kom for nære sola var ingen overraskelse for forskerne ved observatoriet, men å se det forbløffet selv rutinerte stjernekikkere.

- Kometer lyser vanligvis altfor svakt til at vi kan se dem i lyset fra sola, sier Dean Pesnell ved NASAs Goddard Space Flight Center til NASAs egen nettside.

- Vi har hele tiden sagt at det ville være umulig å se en komet på denne måten med bakgrunn i SDOs data.

Viktig for forskning Men en Kreutz-komet gjorde altså det «umulige»: Å gi oss et innblikk i en komets siste sekunder. Kometen kan tydelig observeres når den kommer inn fra høyre, før den blir borte for alltid i den kokende varmen på sola.

Filmen er ikke bare en verdensnyhet, skriver NASA. Den er også banebrytende for forskerne i arbeidet med å finne ut størrelsen på kometer.

Kreutz-kometen som døde var mellom 45 og 90 meter lang og hadde omtrent like mye masse som et hangarskip, skriver forskerne i en forskningsartikkel i Science.

- Ingen tvil I videoen av kometens siste sekunder benyttes et spesialteleskop som viser solas ytre atmosfære, korona, ved å blokkere det krafigste lyset fra sola. NASA-forskerne finner i snitt et nytt medlem av Kreutz-kometfamilien hver tredje dag.

De større Kreutz-kometene klarer forskerne å se når de nærmer seg sola, før de forsvinner for alltid, men nå har man altså klart å se en komet i dødsøyeblikket for første gang.

- Jeg var skeptisk da jeg mottok videoen og fikk beskjed om at jeg kunne se en komet avgå med døden. Men med en gang jeg så filmen, var det ingen tvil. Jeg er vant til å se kometer som forsvinner fra synet, men jeg mistet pusten da kometen ble tilintetgjort i koronaen på den måten, sier Karl Battams, en av forfatterne av artikkelen i Science.