En kongelig bommert

Prins Charles spurte dronning Elizabeth om lov før han kysset Diana på balkongen i 1981. I går spurte han ikke mamma. Men han kysset ikke Camilla heller. Det burde han gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WINDSOR/LONDON (Dagbladet): -  But he didn\'t kiss the bride, did he?

Slik startet legendariske Arne Hestenes skildringen sin i Dagbladet av eventyrbryllupet mellom prins Charles og lady Diana Spencer for 24 år siden. Hestenes svarte sjøl på spørsmålet mot slutten av den svært lange artikkelen, der han brukte mesteparten av plassen på å beskrive det han oppfattet som tarvelige og «avsindig skitne» arbeidsforhold for journalistene. Han konkluderte med at damenes hatter så ut som «luksussopper», at storslåtte kongebryllup oppleves best på TV, og svarte helt til slutt på sitt innledende spørsmål, da han fastslo at det «svært så forte kyss» ble avlevert på balkongen på Buckingham Palace, og at «mer blendende vakker har vi aldri sett Lady Di».

-  Veldig hyggelig

I går valgte Dagbladet å lytte til Hestenes\' råd. Vi sendte fotografen av gårde med stige og matpakke, og benket oss så ned foran TV-skjermen etter en rask formiddagstur til den norske ambassaderesidensen for å se bryllupsgjestene Haakon og Mette-Marit vel av gårde, og høre kronprinsens «veldig hyggelig å bli onkel. Vi gleder oss på prinsessens og hennes manns vegne. Vi gleder oss til bryllupet.»

Tvers overfor parken ved ambassaderesidensen hadde Diana-pilegrimene allerede møtt opp foran Kensington Palace, der Diana bodde etter bruddet med Charles. De hengte blomster på porten og satte fram plakater der det sto «There\'s still 3 in the marriage» - en sarkasme bygd på Dianas berømte replikk i BBC-intervjuet fra 1995: «There were three of us in this marriage, so it was a bit crowded.»

Året etter ble Diana og Charles skilt. I 1997 ble Diana drept i bilulykken i Paris, og siden har Charles brukt tida på å bygge opp igjen forholdet til sønnene William og Harry - slik at gårsdagen kunne bli en realitet.

Stripper og homser

For hjertevennene Charles og Camilla har utroskap, skilsmisser og en hjerterå engelsk presse skapt mange forsinkelser på veien mot rådhusdøra i Windsor. Dit kom de kjørende i går i dronningens Rolls-Royce 77-modell uten registreringsnummer. Rundt 20 000 fulgte kjøreturen langs ruta på bare noen få hundre meter. Blant dem en smilende stripper som ble arrestert omgående, noen homodemonstranter som ikke godtar at prinsen får gifte seg to ganger, mens de ikke får gifte seg i det hele tatt - og noen triste kongehusdemonstranter utstyrt med svarte ballonger. Ellers var det bare smilende fjes. Ingen kastet egg mot de gifteklare - slik mange spådde på forhånd. Det eneste som minnet om egg, var Camillas kremfargede, knelange kjole.

30 minutter seinere var de gift, paret som har ventet på hverandre i 33 år.

Mr. Bean i flosshatt

-  But he didn\'t kiss the bride, did he?

Trolig var Camillas hatt så bredbremmet at den slags intimiteter ikke lot seg gjennomføre rent praktisk. For det var vel ikke slik at de ikke ville?

Etter noen raske vink kjørte paret tilbake til slottet. Snaue to timer seinere var det klart for storslått kirkelig velsignelse foran 800 gjester i St. George Chapel inne på slottsområdet. Og det var ikke mange luksussopper på de kvinnelige hodene. Denne gangen gikk det mest i fjærkreasjoner. Selv de kvinnelige pressefotografene hadde fjær på hodet. Flosshattene var det også færre av. Vi observerte bare to - en av dem på hodet til skuespilleren Rowan Atkinson - kjent i Norge som Mr. Bean.

Vimsete på trappa

Etter diverse bønner om tilgivelse for sine synder og forsikringer om evig troskap i dette ekteskapet, gikk Charles og Camilla ut på trappa.

Det var der det skulle skje - familiebildene med svigermor, stesønner og resten av slekta.

Og selvfølgelig: Kysset.

Det var her huset Windsor hadde sjansen til å freshe opp symbolverdien de lever av, og kanskje score noen gratispoeng hos den sviktende skaren av kongehuslojalister.

Men det ble ikke noe.

Ikke noe i det hele tatt.

En reservert dronning så knapt på sin nye svigerdatter. De vimset litt rundt hverandre og holdt på hattene i vindkastene. Camilla så først avslappet ut da dronningen like etter ble kjørt tilbake til den ventende fingerbuffeten med kanapeer og champagne. Da så også dronningen roligere ut.

UKYSSET: Charles og Camilla snøt så vel dronning Elizabeth som skaren av kongehuslojalister for bryllupskysset.