En kongelig fiskehistorie

En heldig fisker, en stør på 120 kilo, dronning Elisabeth II, politi og røvere er involvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag fikk den 27 år gamle fiskeren Robert Davies sitt livs napp utenfor sørkysten av Wales. Monsteret han halte opp av vannet var en stør på 120 kilo. Støren er et fredet fiskeslag i britiske farvann, og å selge en stør kan medføre inntil seks måneder i fengsel eller en bot på opptil 60 000 kroner.

Davies fanget støren ved et rent uhell, men heldigvis kjente han til at støren er en kongelig fisk.

En lov nedtegnet av den ellers totalt mislykkede kong Edward II på 1300-tallet, sier at det ikke er forbudt å fange en stør dersom man umiddelbart tilbyr fisken til monarken.

Faks fra dronningen

Robert Davies tilbød dermed fisken til den nåværende monarken, dronning Elisabeth II. Han mottok ganske snart et svar på telefaks fra Buckingham Palace, som sa at han kunne gjøre som han ville med støren.

Torsdag reiste fangstmannen med fisken til Plymouth, der han auksjonerte den bort for 8000 kroner til den lokale fiskegrossisten Moby Nick's. Miljø- og landbruksdepartementet var imidlertid varslet om storfangsten. De varslet igjen politiet. Fisken ble fotografert av kriminaletterforskere fra politiet i Devon and Cornwall, før de planla å slå til og beslaglegge støren og forhindre handelen.

Men da var fisken vekk.

Fikk telefontips

Ifølge BBC ble Davies oppringt av politiet som ville vite hvor det var blitt av støren, som av engelsk presse har blitt døpt «Stanley».

- De har mistet fisken. De ringte og spurte om jeg hadde den, men jeg har den ikke, fortalte Robert Davies.

Fredag hadde politiet imidlertid snørt sammen nettet om Stanley takket være et telefontips.

- Vi fikk en oppringing, og som resultat av den har vi sett fisken på et sted vi ikke kommer til å offentliggjøre. Etterforskningen pågår. Fisken er nå i politiets varetekt, og vi undersøker om det har skjedd noe kriminelt, sa en talsmann for politiet på fredag.

Museumskamp om Stanley

Støren Stanley kan nå komme til å havne på museum. National History Museum i London er meget interessert.

- Vi vil gjerne ha fisken. Det ville virkelig vært stort for oss, og den ville gå inn i nasjonalsamlingen. Men ingenting er bekreftet om vi vil få den eller ei, sier en talskvinne for museet ifølge BBC.

Selv ønsker walisiske Robert Davies at støren skal havne på National Waterfront Museum, som åpner i Swansea neste år. Før Stanley-saken antok enorme proporsjoner, uttalte han seg om hvordan det var å få beistet på kroken.

- Det var en vanlig dag, bortsett fra at jeg fikk en verdifull fisk. For å være helt ærlig ante jeg ikke hva det var for noe, sier Davies, som har vært fisker i tre år.

Det antas at det fanges seks stør i året i Storbritannia, skriver BBC. Ekte kaviar lages av rognen fra støren.

STORFISK:</B> Kasakhstanske fiskere haler i land stør. Ekte kaviar lages av rognen fra stør.
STANLEY? NEI TAKK! Dronning Elisabeth fotografert i botanisk hage i London på fredag, samme dag som støren Stanley kom til rette igjen.