En kostbar lærepenge

Flertallet mot meklingsresultatet er et like stort nederlag for NHO-leder Bergesen som for Yngve Hågensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det ble et overraskende klart flertall mot det anbefalte meklingsresultatet i privat sektor. Resultatet er et nederlag for LO-ledelsen med Yngve Hågensen i spissen, der et flertall anbefalte resultatet. Men nederlaget er minst like stort for den nye lederen i NHO, Finn Bergesen, som møtte til årets viktige forhandlinger uten å ha noe å gi på det andre hovedkravet fra LO om videreutdanningsreformen. Dette var LOs mest framtidsrettede krav og dessuten helt i tråd med NHOs egne vurderinger av de krav som framtidas arbeidsmarked stiller. Her bør det finnes en rask løsning slik at en uheldig og kostbar streik blir av kortest mulig varighet.
  • Nei-flertallet ved uravstemningen er også en protest som vi har forståelse for. Den konstruktive moderasjonslinjen som LO og Yngve Hågensen har fulgt på 90-tallet, har fungert solidarisk ved å bidra til økonomisk vekst som har holdt arbeidsløsheten på et lavmål. I oppgjør etter oppgjør har Hågensen argumentert for denne linjen og fått medlemmenes støtte. Men motparten har ikke overholdt sin del av den sosiale kontrakten. Økonomisk vekst gir gode resultater i bedriftene. Disse verdiene har eiere og bedriftsledelse helt systematisk forgrepet seg på ved blant annet å bevilge seg skyhøye utbytter, vanvittige fallskjermer og uanstendige opsjonsavtaler.
  • Politikerne gikk gjennom en tung voksenopplæring om virkningene av en del av dette da Dagbladet våren 1992 avslørte storfallskjermen til direktør Pål Kraby. Men siden er det blitt med prat og ingen handling som kunne bremse snøværet av direktører som daler i skjul, dinglende i stadig større fallskjermer.
  • Det bidro til nei-flertallet at sjefen i Norges Bank valgte å kjempe gjennom en renteøkning midt under avstemningsperioden. Banksjef Svein Gjedrem valgte altså å demonstrere sin uavhengighet innenfor hans egen, utvidete tolkning av Finansdepartementets instruks. Han ble en motspiller i stedet for en medspiller. Det er et tungt medansvar for storstreiken som hviler på banksjefens skuldre.