En krig om historien II

BLODIG ÅRHUNDRE: Utenlandske journalister er stengt ute fra Kosovo, men rapporter om serbiske massakrer, etnisk rensning, voldtekter og plyndring siver ut fra den krigsherjede provinsen. Slik var situasjonen i oktober 1912 i begynnelsen av Kosovos blodige århundre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Serberne i det gamle Serbia, i sin nasjonale bestrebelse på å endre etnografisk statistikk som ikke er i deres fordel, driver rett og slett en systematisk utrydding av den muslimske befolkningen, skriver den ukrainske avisa Kievskaja Mysls utsendte medarbeider, Lev Bronshtein. I historiebøkene er han kjent under navnet Leo Trotsky.

Våpen i hånd

Hans rapport ble sendt fra Kosovo under den første Balkan-krigen, som startet 8. oktober 1912. Albanerne i Kosovo hadde da selvstendighet fra tyrkerne i Det ottomanske riket innen rekkevidde. Siden 1910 hadde de kjempet med våpen i hånd mot regimet i Istanbul.

En allianse av Serbia, Montenegro, Bulgaria og Hellas ville drive tyrkerne fra Balkan. Kongedømmet Serbia og Montenegro satte inn store styrker mot både tyrkere og albanere i Kosovo. Datidas Arkan, general Bozo Jankovic, fikk frie hender til å slakte ned alle som sto i veien for serbisk kontroll over Kosovo.

«Byen (Prizren) ligner et Dødens kongedømme. De (general Jankovics styrker) banker på dørene til albanske hus, tar mennene og skyter dem,» rapporterte den katolske biskopen Lazër Mjeda 24. januar 1913.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer