- En krig vil bli en veldig blodig affære

Over halvannen million soldater klare til krig om Korea. Men ingen vet hva Kim Jong-il vil.

MOT GRENSA: Sørkoreanske styrker er i beredskap i områdene mot grensa til nabolandet i nord. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Scanpix
MOT GRENSA: Sørkoreanske styrker er i beredskap i områdene mot grensa til nabolandet i nord. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea er mildt sagt spent, etter at Nord-Kora først gjennomførte en atomprøvesprengning og så prøveskytingen av to kortdistanseraketter.

Sør-Korea valgte i dag å oppgradere sitt beredskapsnivå, den såkalte Watch Condition, til nivå to, melder avisa The Korea Times.

Det er første gang siden oktober i 2006 at beredskapsnivået har vært så høyt. Endringen innebærer at overvåkningen og etterretningen av aktiviteten nord for grensa er økt.

- Det lå for så vidt i kortene at dette ville skje, det er en konsekvens av prøve-spreningen og -uskytingen, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker i NUPI, til Dagbladet.no.


- Snart tilbake i krig

Sør-Korea valgte å slutte seg til et amerikanskledet ikkespredningsprogram for masseødeleggelsesvåpen, etter nabolandets prøvesprengning. Det anser Nord-Korea som en krigserklæring. «Koreahalvøya vil snart være tilbake i en krigstilstand», erklærte landet tidligere denne uka.

Nord-Korea har en anslått militær styrke på over en million menn, og den regnes for verdens fjerde største. Store deler av denne er plassert i grenseområdene i sør. Sør-Korea har på sin side en styrke på omtrent 650 000 soldater. I tillegg har USA omtrent 30 000 soldater i Sør-Korea.

- Hvis det blir en krig, så vil det bli en veldig blodig affære, sier Lodgaard.

Det bor over 24 millioner mennesker bare i området rundt Seoul.

- Det er omfattende stridskrefter i området og det nordkoreanske artilleriet rekker til Seoul. Samtidig er den nordkoreanske styrken stor i antall, men ikke spesielt moderne, sier Lodgaard.

Hvis nordkoreanerne faktisk skulle finne på å angripe nabolandet i sør, er det ventet at de vil forsøke å erobre hele landet før det er mulig å sette inn et motangrep.

Men hvor sannsynlig er det egentlig med en krig mellom landene nå?

- Jeg holder det som lite sannsynlig, sier Lodgaard.

Prøveskytingene har ofte funnet sted i forbindelse med at det rettes internasjonal kritikk mot regimet i den lukkede kommuniststaten.

- Ønsker normalisering

Den amerikanske senatoren John Kerry er nå i Kina. Han har fått forsikringer om at landet, som tradisjonelt er regnet som Nord-Koreas støttespillere, mener landets handlinger den siste tida er forkastelig og at Kina vil støtte «passende reaksjoner».

Den tidligere presidentkandidaten Kerry oppfordret Nord-Korea til å vende tilbake til sekslandsforhandlingene om landets atomprogram. Kina er vertskap for disse forhandlingene, der USA, Russland, Sør-Korea og Japan også deltar.

Sverre Lodgaard mener det er lite sannsynlig at Nord-Korea vil vende tilbake til sekslandsforhandlingene.

- Men målet deres er sannsynligvis å få USA tilbake til forhandlingsbordet i den tro at de nå har bedre kort på hendene. De ønsker en normalisering av forholdet til USA og omverden, inklusive fjerning av sanksjoner, sier Lodgaard til Dagbladet.no.

Det er uklart hvorfor Nord-Korea rasler med sabelen akkurat nå. Mange tror det kan ha med at Kim Jong-il prøver å sikre militær støtte til sin antatte utpekte etterfølger, en av sønnene.

- Det kan være viktige innenrikspolitiske årsaker til det som skjer nå, men det er vanskelig å vite da det er verdens mest lukkede land, sier Lodgaard.