En kriger i økokrim

Navn: Anne-Mette Dyrnes Alder: 49 Yrke: Statsadvokat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takket være en hestevennlig, pengekjær og TV-sjonglerende telemarking har Anne Mette Dyrnes vært førstevalget for mang en «oppsøkende» journalist denne uka. Som førstestatsadvokat i Økokrim har hun frontet Flatland-saken og med den tatt steget ut fra skyggen av sin for lengst mediefokuserte ektemann, forsvarsadvokat Harald Stabell.

Apropos skygger: På 70-tallet og godt innpå 80-tallet sto Dyrnes på flankene for AKP (m-l) og Kvinnefronten. Hun fikk sågar sin mor med inn i sistnevnte bevegelse, gjennom en privat aksjon den unge Anne Mette kollektivt gjennomførte sammen med sine venninner, som også fikk sine mødre med. Gamle ml-ere har for vane å skjule sin fortid under filleryene. Dyrnes sier selv om denne tida at hun kanskje har forandret standpunkt i en del saker, men at evnen til å kunne se ting fra et klassestandpunkt er en egenskap som har fulgt henne. Kampen mot hvitsnippforbrytere er for øvrig et sympatisk trekk ved alle radikalere, men Dyrnes håper at fortida ikke skal brukes mot henne i den forbindelse.

Til å være førstestatsadvokat har hun en, mildest talt, noe utradisjonell bakgrunn. Fra 1977 jobbet hun som sosionom på ulike sosialkontorer og ved Sosialsentralen i Oslo. Jussinteressen ble pirret allerede med grunnfag i kriminologi i begynnelsen av 70-tallet - hvor hun for øvrig traff sin ektemann - men sin juridikum tok hun først i 1993. Hun begynte deretter ved Follo politikammer. Til forbløffelse for mange travere i «jussens hus» tiltrådte hun som statsadvokat i 1997. Likevel har hun opplevd lite eller ingenting av den juridiske «jante» og nyter stor respekt blant sine kolleger.

Over kjøkkenbordet har det vært mange og fruktbare faglige diskusjoner mellom mann og kone. Men på jobb fungerer dette habilt dårlig. Flere ganger har en av dem måtte trekke seg fra saker hvor den andre har vært involvert. De siste ukers massive oppmerksomhet har både vært overraskende og enorm for Anne-Mette Dyrnes. Men profesjonelt er hun godt forberedt på å takle media. I 1998 ble hun med i et utvalg som utformet påtalemyndighetens mediestrategi. En strateg er hun også i privatlivet. Med andre ord; hun er bridgespiller. Dyrnes er også opptatt av å holde seg i form, og i motsetning til Flatland i disse dager liker hun å komme seg ut. Hun sykler på jobb hver dag i sommerhalvåret og holder det gående gjennom vinteren med aerobics og annen aktivitet som gir styrke.