Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En krigserklæring

FN innfører sanksjoner mot Nord-Korea, som varsler fysiske mottiltak dersom USA øker presset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon som fører til sanksjoner mot Nord-Korea, melder NTB.

Landets atomprøvesprengninger går dermed ikke upåaktet hen.

Nord-Koreas FN-ambassadør Pak Gil-yon sa til Sikkerhetsrådet at Nord-Korea hadde gjennomført atomtesten på grunn av den «fiendtlige politikken til USA».

Pak kom med beskyldninger om at sikkerhetsrådet er dobbeltmoralistiske som overser atomtrusselen fra USA. Deretter forlot han salen.

- Dersom USA øker presset mot Nord-Korea, vil vi anse det som en krigserklæring og fortsette med fysiske mottiltak, sa FN-ambassadøren, ifølge nyhetsbyrået AP.

USAs president George W. Bush sier at FN-resolusjonen om sanksjoner mot Nord-Korea er en klar beskjed om at verden står samlet mot landets atomvåpenplaner.

Bush kaller resolusjonen for tøff og effektiv.

Utelukker militær makt

Resolusjonen åpner for både økonomiske sanksjoner og våpenboikott av Nord-Korea. Den krever at alle land forhindrer salg eller transport av materialer til Nord-Koreas omstridte kjernefysiske våpenprogram.

Resolusjonen utelukker bruk av militær makt, men åpner for at andre land kan kontrollere varer som sendes til og fra landet.

Den kommer etter at Nord-Korea sist mandag gjennomførte en atomprøvesprengning. 

Innvendinger

Dagens vedtak ble gjort etter flere dagers forhandlinger. Innvendingene har først og fremst kommet fra Russland og Kina. Begge land har blant annet avvist bruk av militære midler eller trusler om dette.

USAs FN-ambassadør John Bolton fremholder at resolusjonen er slik USA ønsket den og at det kun er gjort enkelte tekniske endringer for å imøtekomme krav fra de andre medlemslandene.

- Alle 15 er blitt enige om det vi mener er en sterk, kraftig og riktig reaksjon, sier Kinas FN-ambassadør Wang Guangya.

USAs president George W. Bush sa i sin ukentlige radiotale at resolusjonen vil gi Nord-Korea klar beskjed om at landets oppførsel ikke blir tolerert. 

- USA for steile 

USA håpet at FNs sikkerhetsråd skulle banke gjennom forslaget allerede fredag, men både Kina og Russland, begge med vetorett, kom med innvendinger i siste liten.

Begge land er enige i at Nord-Korea må straffes etter mandagens atomprøvesprengning, men Russland fremholdt at sanksjonene må fjernes hvis Nord-Korea går med på reelle forhandlinger.

Nordkoreanerne har varslet at de gjerne vil fortsette samtalene, men bare hvis USA kommer med innrømmelser som tilsvarer de Nord-Korea må gjøre. 

USAs holdning blir fra enkelte hold betegnet som for steil hvis det skal være håp om å løse konflikten om Nord-Koreas atomvåpenprogram, skriver NTB.

- Konflikten kan bare bli løst hvis USA går med på direkte samtaler, sier Sør-Koreas tidligere president og fredsprisvinner Kim Dae-jung.

- USA har mistet mye ved å motsette seg direkte og tosidige samtaler med Nord-Korea, sier 82 år gamle Kim i et skriftlig svar på spørsmål fra nyhetsbyrået Reuters.

- USA må snakke med Nord-Korea. Vi må ikke bare snakke med våre venner, men også med våre fiender om nødvendig, sier Kim, som ble tildelt Nobels fredspris i 2000 for sin såkalte solskinnspolitikk overfor Nord-Korea.

USA har nektet å gå inn i samtaler med Nord-Korea med mindre det skjer innenfor rammene av sekslandssamtalene.

Målte radioaktivitet

Imens peker foreløpige resultater i retning av at Nord-Korea faktisk gjennomførte en atomprøvesprengning, sier en amerikansk tjenestemann. Det skal være funnet spor av radioaktivitet i luftprøver fra det antatte testområdet, ifølge CNN.

Verken sørkoreanske eller kinesiske forskere har kunnet påvise radioaktivitet i luft, jord eller tester av regnvann, melder BBC.

Heller ikke Japan har funnet unormalt høye nivåer av radioaktivitet.

Vi har hørt rapporter om at den amerikanske regjeringen har oppdaget radioaktive elementer, men det vi kan gjøre er å utføre vår egen overvåking, sier japaneren Hiroshi Tsuboi, som arbeider med å påvise eventuelt radioaktivt nedfall etter testen.