Listhaug advarer Erna:

- En krigs­erklæring

Sylvi Listhaug sier det vil være en krigserklæring mot Fremskrittspartiet hvis regjeringen foreslår at iskanten skal bevege seg sørover. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vender seg i stedet mot Arbeiderpartiet.

ADVARER: Tidligere oljeminister Sylvi Listhaug advarer Erna Solberg om å flytte iskanten sørover og gå til Arbeiderpartiet. Det er akkurat det KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ønsker. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
ADVARER: Tidligere oljeminister Sylvi Listhaug advarer Erna Solberg om å flytte iskanten sørover og gå til Arbeiderpartiet. Det er akkurat det KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ønsker. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Iskanten blir en av vårens største politiske saker og Ropstad avviste igjen Frp's standpunkt om en såkalt dynamisk iskant, det vil si at grensen for olje- og gassutvinning i nord kan bevege seg nordover og åpne nye områder.

I stedet fridde han til Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre:

- Det kommer ikke på tale med en dynamisk iskant. Derfor vil jeg også utfordre de andre store partiene, de må ta et standpunkt for miljø og klima. Det betyr noe hva Arbeiderpartiet mener. Støre bør bruke all sin makt for å si at han står på rett side i kampen om iskanten, sa Ropstad i sin tale til KrFs landskonferanse.

UTE: Sylvi Listhaug mener regjeringen ble mindre populær etter at Venstre og KrF ble med på samarbeidet. Vis mer

Den STORE klimasaken

Kristelig Folkeparti er denne helgen samlet til landskonferanse på Gardermoen og det er bare centimetere mellom smørblide KrF-ere etter at Frp gikk ut av regjering - og tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide gikk inn.

Iskanten i Barentshavet var den eneste aktuelle politiske saken Ropstad varslet i talen, en sak han omtaler som den viktigste klima- og miljøsaken i Norge etter at vern av Lofoten, Vesterålen og Senja virker å være vunnet uansett hvilken regjering Norge får.

Iskanten er grensen for hvor langt nord man kan bore etter olje og gass og allerede før Fremskrittspartiet gikk ut av regjering var saken blinket ut som en av de mest betente regjeringen sto overfor.

Optimistisk Ropstad

Regjeringen har ennå ikke konkludert i spørsmålet, men med Fremskrittspartiet ute og klimavennlige Tina Bru inn som oljeminister i stedet for Sylvi Listhaug, er det ventet at iskanten i hvert fall ikke vil bevege seg nordover.

Regjeringen skal legge fram et forslag til forvaltningsplan i løpet av våren.

- Vi vet hva Frp's linje er, som er en dynamisk iskant. Jeg har sagt klart ifra at det ikke kommer på tale. Vi må vinne saken i regjering og det tror jeg vi skal klare. Tina Bru kjenner jeg godt fra Stortinget, og hun har et klima- og miljøengasjement samtidig som hun har et engasjement for forutsigbarhet for oljenæringen, sier Ropstad som begrunnelse for at han inviterer Støre til samarbeid.

Ropstad er altså optimistisk med tanke på seier i regjering, men Arbeiderpartiet og Senterpartiet var de som innførte den dynamiske iskanten Frp er for da de satt i regjering. Håper er at Støre og Arbeiderpartiet snur.

- Denne saken handler om å verne de mest sårbare områdene. Jeg tror vi skal finne en god definisjon av iskanten, men da er vi avhengig av Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Stortinget. De kan rotte seg sammen med Frp, sier Ropstad.

- Krigserklæring

Frp-nestleder Sylvi Listhaug gikk av som olje- og energiminister i går. Kampen hun egentlig skulle ta med KrF og Venstre i regjering om hvor iskanten skal gå, kan i stedet ende med at de resterende regjeringspartiene gjør opp regnskap uten Frp.

I så fall har regjeringen et problem med partiet de etter alle solemerker må gjøre opp statsbudsjettet med.

- Frp mener at iskanten, altså hvor langt nordover Norge skal lete etter olje, bør være der iskanten til enhver tid er. Det vil innebære at den kan flyttes lenger nord, sier Listhaug.

Så kommer hun med en klar advarsel til statsminister Erna Solberg:

- Dersom regjeringen foreslår å flytte iskanten så mye som én meter sørover vil vi se på dette som en krigserklæring.

Støre avventer

Sylvi Listhaug sier videre at det er «ingen som vet hva Ap mener om dette, heller ikke de selv».

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har varslet at Ap vil avvente regjeringens forslag til forvaltningsplan før de bestemmer seg. Det samme har Senterpartiet varslet.

- Det å ha gjort seg opp en oppfatning av iskanten til nå, mener jeg er veldig uansvarlig, sa Støre til NTB.

Arbeiderpartiet inngikk et kompromiss i oljepolitikken på landsmøtet i fjor vår om å ikke konsekvensutrede LoVeSe. Allerede da advarte den mer oljevennlige delen av partiet at neste kamp kunne stå om Barentshavet.

AUF-leder Ina Libak sier til Dagbladet i dag at hun har en klar forventning om at moderpartiet ikke danner noe flertall sammen med Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

- Å flytte iskanten nordover er å utnytte klimaendringene til å skape større klimaendringer. Det bør være helt uaktuelt for Arbeiderpartiet å være med på, sier Libak.

AUF-lederen mener det bør være opplagt at man sier nei til oljeutvinning i de mest sårbare områdene.

- Jeg håper Arbeiderpartiet vil ta ansvar for de sårbare områdene og verdens matfat. De miljøfaglige rådene er klare og i en tid der vi skal gjennom en omstilling til fornybarsamfunnet bør man i alle fall kunne si nei til oljeboring i de mest sårbare områdene. Havrommet i nord må heller brukes til nye, fornybare næringer vi skal leve av fremover, sier Libak.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer