- En krisesituasjon

Helseminister Ansgar Gabrielsen deltok på pressekonferanse om legionellaepidemien i Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sykehuset Østfold samlet pressen til en siste oppdatering om legionellaepidemien klokka 14 i ettermiddag. Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen deltok i pressekonferansen.

- Jeg vil betegne situasjonen som en krisesituasjon, innledet Gabrielsen.

Landets øverste helsemyndigheter uttrykker bekymring over at smittekilden ennå ikke er funnet.

- Situasjonen krever den aller største våkenhet i helsevesenet. Det ene er det faktum at det er så mange smittede og så mange som fryktes smittet. Det andre er at sykehusene i området er i ferd med å bli fulle, sa Gabrielsen.

Fem er døde

Før dagens pressekonferanse var det kjent at til sammen 33 personer har fått bekreftet legionellasmitte i Fredrikstad og Sarpsborg. Fem av disse - en eldre mann og fire eldre kvinner - er døde.

- Tallet på døde er heldigvis ikke gått opp, opplyste Per Engstrand, som leder beredskapsgruppa ved Sykehuset Østfold. 

Fire av de smittede er så syke at de ligger i respirator. Tilstanden til to andre betegnes som alvorlig.

EPIDEMI: Så langt er 33 bekreftet smittet i Østfold. Bildet viser en  positiv legionellaprøve. Foto: SCANPIX
EPIDEMI: Så langt er 33 bekreftet smittet i Østfold. Bildet viser en positiv legionellaprøve. Foto: SCANPIX Vis mer

Færre enn fryktet 

Siden klokka sju i dag tidlig er det kommet inn to pasienter til Sykehuset Østfold med mulig legionella. Ekspertene er litt mer optimistiske enn i går med tanke på omfanget av epidemien.

- Det kan se ut som det er en trend at det kommer færre pasienter inn, sa Engstrand.

Han mener imidlertid at det er for tidlig å slå fast toppen er nådd.

- Det vet vi tidligst om et par dager.

Sykehuset Østfold har nærmest fått sprengt kapasiteten på grunn av legionellautbruddet. Flere av pasientene er derfor sendt til sykehus i Oslo eller andre steder på Østlandet for videre behandling.

Smittejakt

Ekspertene leter fortsatt på spreng etter smittekilden i Østfold.

- Vi gjør det som er mulig, med stor innsats og moderne hjelpemidler, sa Nasjonalt Folkehelseinstitutts direktør Geir Stene-Larsen.

Hovedmistanken faller fortsatt på et av kjøletårnene i distriktet, men ingen vet hvor eller hvilket.

- De som er smittet bor over et spredt område. Vi regner det som sannsynlig at smitten har skjedd utendørs fra et kjøletårn, sa Stene-Larsen.

Mange av kjøletårnene i Østfold er nå stengt, og noen er allerede renset. Ekspertene håper derfor at smittekilden ikke lenger sprer dødsbakterier. 

- Vi regner det som sannsynlig at smittekilden ikke er aktiv lenger, men vi kan ikke love dette.

Epidemi

Legionellasmitten i Fredrikstad og Sarpsborg er det mest omfattende utbruddet siden sju mennesker døde av legionærsyken i Stavanger i 2001.

Bare i løpet av natta tok Sykehuset Østfold tatt imot seks nye pasienter som fryktet at de var smittet, men ingen av disse blitt diagnostisert med legionella.

Sykehuset ba i dag andre sykehus om hjelp og avlastning for å kunne hanskes med det voldsomme omfanget.

Smittefrykt i Sverige

Svenske helsemyndigheter ser ikke bort fra at også svensker kan ha vært i kontakt med dødsbakterien. Frykten for legionella vokser nå i områder langs norskegrensa. Bare i Strömstad er det tatt prøver av fem personer med symptomer på legionærsyken.

I går sendte myndighetene ut informasjon om det norske legionellautbruddet til alle helseinstitusjoner i Vestre Götalandsregionen.

- Vi ligger nærme smitteområdet. Vi oppfordrer til økt oppmerksomhet, spesielt når det gjelder personer som har vært i smitteområdet, sa smittevernoverlege Peter Ulleryd til avisa Expressen.se i går.

Sverige registrerte første gang legionellasmitte i landet i 1979. Siden den gang har det vært flere tilfeller, og i fjor døde to personer etter å ha blitt smittet av bakterier fra et kjøletårn i Lidköping.

Ekspertene understreker at legionella ikke smitter mellom mennesker.

MØTTE PRESSEN: Her fra gårsdagens pressekonferanse på Sykehuset Østfold. Fra venstre Preben Aavitsland (Norsk folkehelseinstittut), Svein Rønsen (kommuneoverlege i Fredrikstad), Hans Morten Sundt (kommuneoverlege i Sarpsborg), Ulf Ljungblad (adm. dir. ved Sykehuset Østfold), Per Weydahl (avdelingssjef Sykehuset Østfold) og Per Engstrand (leder av beredskapsrådet).
MÅ SENDE BORT PASIENTER: Kapasiteten på Sykehuset Østfold er sprengt på grunn av legionellasmitten. I ettermiddag ble flere av pasientene flyttet til andre sykehus.