- En kritikk av Bushs folkemordspolitikk

Castro er fornøyd med Obama-fredsprisen og mener den er en kritikk av Bush og Clinton.

FREDSPRISVINNEREN: Barack Obama tok et par telefoner fra kontoret i går, blant annet til Thorbjørn Jagland. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
FREDSPRISVINNEREN: Barack Obama tok et par telefoner fra kontoret i går, blant annet til Thorbjørn Jagland. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Reaksjonene har vært mange og svært varierte etter at Barack Obama i går ble tildelt Nobels fredspris.

En som er positiv er Cubas tidligere leder Fidel Castro.

- Et positivt skritt, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.
 
- Jeg er ikke alltid enig i avgjørelsene til denne institusjonen. Men denne gangen erkjenner jeg at det var et positivt skritt, skriver Castro i en artikkel ifølge AFP.

- Kritikk av Bush

Castro mener tildelingen kan leses som en direkte kritikk av Obamas forgjenger, George W. Bush og hans forgjengere.

- Vi ønsker å se mer enn bare en pris til en amerikansk president i denne avgjørelsen. Vi ser en kritikk av folkemordspolitikken som er ført av en rekke tidligere presidenter i USA.

New York Times ser for øvrig også ut til å lese en indirekte kritikk av tidligere president George W. Bush i årets pristildeling.

— Amerikanerne valgte Obama fordi de ønsker at han skal gjenopprette amerikanske verdier og lederskap — og fordi de tror han kan gjøre det. Nobelprisen, og den brede anerkjennelsen som følger den, viser at mange mennesker rundt om i verden ønsker det samme, heter det på lederplass i avisa.

Forholdet mellom Cuba og USA har vært anstrengt i en årrekke. Men etter presidentskiftet har de to landene gjenopptatt den diplomatiske kontakten, og blant annet diskutert migrasjon og postforbindelser.

Den sittende lederen, Raul Castro, bror av Fidel Castro, har også ønsket direkte kontakt med Obama.

Forholdet mellom Castro-brødrene og Bush-regjeringen var langt dårligere.

Bush og hans utenriksminister Condoleezza Rice kritiserte Cuba og Castro-regimet en rekke ganger. Cubanske myndigheter har blant annet svart med forsøk på å blokkere amerikanske tv-sendinger til øya.

Sparket under beltestedet

Ved en anledning beskyldte Bush Castro for å oppfordre til sex-turisme - for å skaffe midler til å holde «den korrupte regjeringen sin flytende».

LIKER OBAMA: Fidel Castro, her fotografert i februar i år sammen med Chiles president Michelle Bachelet. Foto: REUTERS/Government of Chile/Handout/Scanpix
LIKER OBAMA: Fidel Castro, her fotografert i februar i år sammen med Chiles president Michelle Bachelet. Foto: REUTERS/Government of Chile/Handout/Scanpix Vis mer

Castro svarte da med å sparke Bush litt under beltestedet - og bemerket hvordan Bush «åpenbart har erstattet drikkingen sin med religiøs fundamentalisme».

Han har også hevdet at Bush beordret at han skulle drepes.

- Vi vet at herr Bush har en bindende avtale med mafiaen til den cubansk-amerikanske stiftelsen om å drepe meg. Jeg anklager ham for dette, sa Fidel Castro i en tale i 2004, der han også kritiserte den «krigerske oppførselen» til USA og Bush.

DÅRLIG FORHOLD TIL CASTRO: George W. Bush. Foto: Jason Reed/Scanpix/Reuters
DÅRLIG FORHOLD TIL CASTRO: George W. Bush. Foto: Jason Reed/Scanpix/Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer