Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En krone ned - en milliard i tap

BERGEN (Dagbladet): For hver krone oljeprisen faller, reduseres statens inntekter med om lag en milliard kroner. - Disse usikre svingningene er en av de viktigste årsakene til at vi har oljefondet, sier tidligere finansminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen ligger nå på 113 kroner fatet, noe som er 12 kroner lavere enn det som er lagt til grunn i regjeringens 1998-budsjett. Hvis denne prisen blir et gjennomsnitt for hele 1998, vil statens inntekter bli 12 milliarder kroner lavere enn budsjettert.

Spådommer om priser under 100 kroner fatet, vil tilsvarende svi av mer enn 25 milliarder kroner av de inntektene man har forventet inn i oljefondet.

- I utgangspunktet går alle oljeinntekter inn i fondet. Derfra overføres midler til statsbudsjettet for å dekke opp underskuddet i budsjettet uten oljeinntekter. Etter overføringer er det budsjettert med om lag 68 milliarder kroner igjen i fondet, men det tallet kan fort bli et helt annet, minner Stoltenberg om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!