VANT: Barack Obama, på scenen sammen med datteren Sasha og kona Michelle. Foto: AFP / Robyn Beck / NTB scanpix
VANT: Barack Obama, på scenen sammen med datteren Sasha og kona Michelle. Foto: AFP / Robyn Beck / NTB scanpixVis mer

En krympet president skal lede et splittet land

Obama får det tungt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama var den første afroamerikaneren som ble president i USA. I natt ble han den første afroamerikaneren som ble gjenvalgt som president. Men den Obama som ble gjenvalgt er ikke den samme Obama som ble valgt i 2008. Han har en knapp seier, men ikke noe mandat. Han vant valget, men uten å legge fram visjoner for sin nye periode.

Da Obama ble valgt i 2008 skled han inn i det hvite hus på en positiv stemningsbølge. Mange har siden kritisert ham for manglende handlekraft, men det er heller ikke helt sant: Han fikk gjennom en økonomisk krisepakke, han fikk reddet amerikansk bilindustri og han fikk vedtatt en helsereform. Det siste klarte aldri Clinton, som har et rykte som den dyktige politiske operatøren. Obama fikk også Osama bin Laden drept. Det klarte aldri Bush. Det var når republikanerne fikk flertall i representantenes hus at alt stoppet helt opp.

Utenrikspolitisk finnes en annen Obama.
 

Fredsprisvinneren har vært mer aggressiv i kampen mot Al Quaida og Taliban enn enn mange trodde. I følge New York Times blir det hver tirsdag arrangert møter i det hvite hus der Obama personlig bestemmer hvem USA skal henrette med drone-angrep. Det er en pragmatisk tilpasning: Fienden kan tas ut uten amerikanske tap. Samtidig senker metoden terskelen for arrangerte drap i andre land. Sunne stater nøler med krig fordi ens egne soldater vil dø. Terskelen er mye lavere for henrettelser gjennom droneangrep. Obama har heller ikke klart å legge ned Guantanamo. Han har heller ikke klart å bidra til en løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.

Mitt Romney førte valgkamp uten å bli for spesifikk på hvordan han skulle få økonomien på rett kjøl eller balansere budsjettet.

Romneys taktiske meningsskift og faktafrie valgkamp skjulte at heller ikke Obama gikk til valg på noe klart program for USA. Obama vant med en negativ valgkamp: Milliardene ble brukt til å angripe Romney, ikke til å presentere nye ideer.

Ikke at det hadde vært så lett. Hvis noen lurer på hvor mye Obama kan få gjort, kan de nå igjen kikke bort på representantenes hus. Der beholdt republikanerne flertallet. Etter at de fikk flertall i 2010 har de vært mest opptatt av spenne bein på Obama. USA president har makt over amerikansk utenrikspolitikk, men det er lite de kan få gjort innenriks uten å komme til enighet med senatet og representantens hus.

Amerikanerne kaller det aspektet av sin styringsmodell for «checks and balances», men siden 2010 har det fungert fungert mest som blokkering og beinspenn.

Klarer ikke demokratene og republikanerne å bli enige om et budsjett i løpet av året, har de selv plassert øksa over døra: Da skal det gjennomføres automatiske kutt i budsjettet, kutt som kan føre til krakk og i en sårbar økonomi. Til våren må kongressen igjen vedta at taket for statlige lån løftes for å finansiere underskuddet. Sist var republikanerne i representantenes hus villige til å risikere sammenbrudd i økonomien for å få viljen sin.

Det er de samme krisemaksimerende republikanerne Obama nå må forhandle med, men med et svakere mandat enn det han fikk i 2008.

Da må han bli en dyktigere maktpolitiker innenriks.

Obama vant gjenvalget, men der Obama i 2008 ble sett på som nærmest «larger than life», virker han nå mindre enn sin myte. Håpet må være at det kan bli lettere å få til noe når forventningene er lavere. Men det er et håp som er like beskjedent som Obamas valgseier i natt var knapp.