En kubansk spionthriller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens verden er spent på om Barack Obama vil oppheve blokaden av Cuba, utspinner det seg en thriller på hjemmebane, nesten bak lukkede dører. Under den noe kryptiske tittelen «Fornuftige endringer i regjeringen» i partiavisa Granma skrev Fidel Castro 3. mars en passasje som vakte spesiell oppsikt: Noen av revolusjonsledere hadde blitt fristet av maktens honningkrukke og latt seg lede til uverdige og uakseptable handlinger. Navn ble ikke nevnt. Men til utenlandske medier lekket det raskt ut hvem som var løst fra sine plikter: Det var i første rekke regjeringens nestkommanderende, tidligere visepresident Carlos Lage (57) og mangeårig utenriksminister Felipe Pérez Roque (44). Også internasjonal sekretær i kommunistpartiet, Fernando Remírez (57), ble kastet.

Alle tre var blant Cubas mest erfarne og høyest rangerte ledere og ansett som revolusjonsgenerasjonens naturlige arvtakere. Lage regnes som en av arkitektene bak reformene under kriseårene på 90-tallet. Han var visepresident under Fidel til broren Raúl formelt ble valgt til president i februar, da han ble degradert til visestatsminister. Roque har vært Cubas røst ute i verden. Han var tidligere Fidel Castros personlige rådgiver og tilhørte Fidels innerste krets. Nå var både Lage og Roque helt plutselig satt ut av spill. Hva hadde de gjort? Var det Raúl som skiftet ut Fidels folk og satte inn sine?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer