En kubansk spionthriller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens verden er spent på om Barack Obama vil oppheve blokaden av Cuba, utspinner det seg en thriller på hjemmebane, nesten bak lukkede dører. Under den noe kryptiske tittelen «Fornuftige endringer i regjeringen» i partiavisa Granma skrev Fidel Castro 3. mars en passasje som vakte spesiell oppsikt: Noen av revolusjonsledere hadde blitt fristet av maktens honningkrukke og latt seg lede til uverdige og uakseptable handlinger. Navn ble ikke nevnt. Men til utenlandske medier lekket det raskt ut hvem som var løst fra sine plikter: Det var i første rekke regjeringens nestkommanderende, tidligere visepresident Carlos Lage (57) og mangeårig utenriksminister Felipe Pérez Roque (44). Også internasjonal sekretær i kommunistpartiet, Fernando Remírez (57), ble kastet.

Alle tre var blant Cubas mest erfarne og høyest rangerte ledere og ansett som revolusjonsgenerasjonens naturlige arvtakere. Lage regnes som en av arkitektene bak reformene under kriseårene på 90-tallet. Han var visepresident under Fidel til broren Raúl formelt ble valgt til president i februar, da han ble degradert til visestatsminister. Roque har vært Cubas røst ute i verden. Han var tidligere Fidel Castros personlige rådgiver og tilhørte Fidels innerste krets. Nå var både Lage og Roque helt plutselig satt ut av spill. Hva hadde de gjort? Var det Raúl som skiftet ut Fidels folk og satte inn sine?

To dager seinere sto Lages og Roques uforbeholdne selvkritikk på trykk i Granma: Begge erkjenner sine feil, tar det fulle og hele ansvar og trekker seg fra alle sine verv i partiet og i regjeringen.

I utenriksdepartementet gråt kolleger da Roque tok farvel, sier ryktene. Roque sa han hadde trådt feil, men sa ikke hva han var anklaget for. Spekulasjonene gikk fritt i Havana. Dreide det seg om korrupsjon? Eller var det fabrikkerte bevis som skjulte maktkamp og politisk uenighet på toppen i det kubanske regimet? Ingenting mer kom ut i den kubanske offentligheten. Men utenlandske medier, ikke minst den spanske avisa El País, har i ukene og månedene etter utrenskningene rullet opp litt av en thriller i Cubas innerste maktsirkler. Det viser seg at Lage, Roque og flere andre i den politiske eliten ble overvåket av den kubanske sikkerhetstjenesten i over ett år på grunn av sine tette forbindelser med den kubanske forretningsmannen og Conrado Hernández (60). Hernández skal ha vært overvåket siden 2006, mistenkt for spionasje til fordel for Spania. 14. februar i år ble han arrestert på flyplassen på vei til Spania. Ifølge kubansk sikkerhetspoliti skulle Hernández, som også har vært konsul for den baskiske regionen i Spania, gi opplysninger om Fidel Castro og andre kubanske lederes helse til spansk etterretning.

Partifunksjonærer på Cuba har under strenge sikkerhetstiltak fått se flere timers «videobevis» mot de vrakede lederne. Da politbyrået i februar i fjor skiftet ut Lage som visepresident til fordel for Machado Ventura (78), ba Raúl om diskresjon til offentliggjøring neste dag. Men allerede samme kveld lekket Lage opplysningen. På hotellet Ambos Mundos i Gamle Havana holdt Lages fetter bryllupsfest. Til stede var Carlos Lage, Conrado Hernández, Felipe Pérez Roque og Fernando Remírez. Carlos Lage var i dårlig humør da han ankom festen og fortalte Hernández at Machado Ventura nå skulle bli Cubas nummer to.

Det som var en fest gikk over til å bli en dyster forsamling, skal Raúl Castro ha sagt i en kommentar til overvåkingsvideoen. Roque skal ha reagert med sinne på vrakingen av Lage. I løpet av kvelden skal det ha falt lite respektfulle kommentarer om Ventura og andre aldrende revolusjonsledere. I andre festlige sammenhenger skal festdeltakere ha omtalt de gamle lederne som dinosaurer og fossiler. Under møtet i politbyrået 2. mars i år anklaget Raúl Lage, Roque og Remírez for illojalitet, lekkasjer og misbruk av sine maktposisjoner.

Overvåkingsvideoen viser at de tidligere politiske topplederne deltok på fester hos forretningsmannen Hernández., som for øvrig selv hadde fortid fra studentpolitikken og partiet. Ifølge anklagen skal Hernández en gang ba bedt daværende utenriksminister Roque om hjelp til å skaffe seg diplomatpass, og fått det på dagen. Nå har han og Lage mistet all makt. De ingeniørutdannede Roque og Remírez skal jobbe på en fabrikk i Havana-området, mens legeutdannede Lage angivelig er hjemmeværende. Historien viser at det kubanske kommunistpartiet ikke er en monolittisk enhet, og heller ingen søndagsskole. I dag 26. juli feirer Cuba angrepet på militærkasernen Moncada i Santiago de Cuba i 1953 som ble starten på revolusjonen. 50 år etter revolusjonen er det fortsatt gamlegutta som styrer landet. Kanskje er det Barack Obama i erkefiendelandet USA som ved å oppheve den økonomiske blokaden kan gi støtet til fornyelse på Cuba.