- En kul historie, men bare tull

Putin reddet ikke TV-team, mener norsk viltekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da den norske statsministeren Jens Stoltenberg var på jakt i helga, skjøt han fire-fem ringduer med ei hagle på et jorde i Akershus.

Sjansen er stor for at Stoltenbergs russiske kollega, stålmannen Vladimir Putin, kommer til å trekke lett overbærende på smilebåndet dersom informasjonen om nordmennenes jaktnovise av en statsminister lekker ut i russiske presse.

Den samme pressen meldte nemlig at Putin reddet et helt TV-team fra statskanalen Rossiya da han skjøt en angripende sibirisk tiger i helga. Riktignok med bedøvelsespil, skriver Russia Today, men ikke mindre imponerende av den grunn.

Er det egentlig sant?

Utenlandske aviser har selvsagt kastet seg over historien om den russiske bjørnen og tigeren - og i tillegg har flere norske medier i dag mesket seg med godt viltstoff fra landet i øst. 

Men hvor mye sannhet er det egentlig i historien? Enkelte bloggere, både her hjemme og i utlandet, hevder at nyheten fra Russland er intet mindre enn rein propaganda, og dermed må avvises. 

For er det egentlig slik at en angripende tiger vil falle om i søvn sporenstreks etter å ha fått en bedøvelsespil i muskelen?

- Nei. Dette er en kul historie, men bare tull, mener professor og veterinær Jon Martin Arnemo ved Høgskolen i Hedmark.

BARE TULL: - Det kan godt hende at tigeren kom seg løs fra fella, men det var helt åpenbart ikke snakk om at den angrep, mener professor Jon Martin Arnemo. Foto: EPA / ALEXSEY DRUGININ
BARE TULL: - Det kan godt hende at tigeren kom seg løs fra fella, men det var helt åpenbart ikke snakk om at den angrep, mener professor Jon Martin Arnemo. Foto: EPA / ALEXSEY DRUGININ Vis mer

Har samme gevær som Putin

Arnemo jobber på heltid med bedøvelse og radiomerking av ville dyr, og utfører blant annet oppdrag for direktoratet for naturforvaltning.

- På det bildet av Putin som har gått verden over, poserer han med et bedøvelsesgevær av merket Dan-Inject, som lages i Danmark. Det er et CO2-drevet gevær jeg bruker selv, sier Arnemo, og fortsetter:

- I sluttstykket, som sitter bakerst på geværet, setter man inn en bedøvelsespil. Man velger dose og medikament på bakgrunn av dyrets art, kjønn og hvilken situasjon man skal skyte i.

Professor Arnemo, som blant annet har bedøvet bjørn, elg og leopard, mener det er flere logiske brister i historien om Putins lykketreff.

- Tar opptil 10 minutter

- En optimal induksjon, altså tida det tar fra dyret blir truffet til det sovner, tar mellom tre og fem minutter. Dersom du er uheldig og for eksempel treffer i et fettvev, kan det ta opptil 10 minutter, sier Arnemo.

- En tiger løper mellom 10 og 15 meter per sekund. Selv om du da står 50 meter fra tigeren, vil den bare bruke fire-fem sekunder på å ta deg.

- En kul historie, men bare tull

Arnemo mener det er godt mulig at Putin har bedøvet dyret, men ikke slik som det framstilles i mediene i dag.

- Skal du redde et TV-team som står fem meter unna, må du skyte dyret rett i hjertet. Selv med et perfekt hjerteskudd vil det ta opptil 10 sekunder før dyret sovner inn, avslutter Arnemo.

HJELPSOM: Etter å bedøvet tigeren og reddet en gjeng journalister, skal Putin angivelig ha festet et GPS-bånd rundt halsen på villdyret.
UMULIG: Professor og veterinær Jon Martin Arnemo, her med en bedøvet elg, mener at medienes historie om Putin og tigeren er svært usannsynlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer