Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En kvart milliard

NEW YORK (Dagbladet): Døden eller overgivelse. Det er de eneste alternativene USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld gir Osama bin Laden og mulla Omar. 225 millioner kroner er nå prisen på bin Ladens hode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi håper belønningen kan føre til at et stort antall mennesker begynner å krype inn i hulene på jakt etter de onde folkene, sa forsvarsminister Rumsfeld etter at amerikanske fly hadde sluppet ned flygeblader der USA lover 25 millioner dollar til den eller de som avslører bin Ladens skjulested.

Forsvarsministeren, som har satt nye, uthvilte amerikanske kommandosoldater inn i jakten på bin Laden, svarte dette i går på spørsmål om han var villig til å slippe mulla Omar ut av Kandahar der han nå har forskanset seg:

- Hvis meningen med spørsmålet er å finne ut om vi med vitende og vilje vil la ham slippe ut av Kandahar, så er svaret nei. Det vil vi ikke.

Rumsfeld sa også at han er uvillig til å støtte en avtale med styrkene som har forskanset seg i Kunduz i nord i Afghanistan. Han sa at intensiteten i motstanden tyder på at disse styrkene er medlemmer av terrornettverket al-Qaida.

- Tanken på at de skal slippe ut av landet for å stelle stand katastrofer andre steder, er særdeles lite tiltrekkende. Mitt håp er at de enten vil bli drept eller tatt til fange.

Flere jegere

President George Bush svarte i går i Det hvite hus at «dersom våre styrker hadde visst hvor han oppholdt seg, ville han ha blitt stilt til ansvar. Men nettet snører seg sammen, og løkka rundt halsen hans blir stadig strammere».

Forsvarsminister Rumsfeld bekreftet at det nå er flere hundre amerikanske og britiske kommandosoldater på bakken inne i Afghanistan både i sør og i nord.

De siste forsterkningene er satt inn for å trappe opp jakten på Osama bin Laden, som trolig oppholder seg i de sørøstlige delene av Afghanistan mot grensa til Pakistan.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld advarer mot dette. Han ble spurt hvor topplederne nå kan skjule seg:

- Det ville være direkte tåpelig av meg å spekulere på det. Lederne for al-Qaida og Taliban kan være hvor som helst, og de flytter på seg hele tida. Å tro at vi har ringet dem inn på et lite område, er å undervurdere hvor vanskelig denne jobben er, sier han.

Jages av bombefly

De amerikanske jagerbomberne som nå patruljerer over området der britisk og amerikansk etterretning tror terrorlederen befinner seg, vokter på alle mistenkelige bevegelser. Mistenkelig aktivitet rundt et hulekompleks fører til bombeangrep. Deretter vokter fly, kommandosoldater, spionsatellitter og ubemannede spionfly på alle reaksjoner på bombingen. Mistenkelige enheter på flukt, blir angrepet.

Disse styrkene angriper ikke bare enheter som mistenkes for å skjule topplederne i al-Qaida og Taliban, men også regulære avdelinger med fiendtlige soldater.

Kommandosoldatene beveger seg i små grupper som både opererer på egen hånd og sammen med avdelinger av Nordalliansen.

ØKER BELØNNINGEN: USA har satt opp belønningen til den, eller de, som avslører bin Ladens skjulested. - Vi håper belønningen kan føre til at et stort antall mennesker begynner å krype inn i hulene på jakt etter de onde folkene, sa USAs forsvarsminister Rumsfeld i går.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart