Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En kvart million innbyggere evakueres etter jordskjelvet i Japan

Minst 41 mennesker er døde og om lag 2.000 er skadd i de to jordskjelvene i Japan de siste dagene. Nær en kvart million mennesker er bedt om å evakuere regionen på øya Kyosho sørvest i landet.

EVAKUERT: Evakuerte etter jordskjelvene må overnatte i rådhuset i Kumamoto. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
EVAKUERT: Evakuerte etter jordskjelvene må overnatte i rådhuset i Kumamoto. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mashiki (NTB-AP-DPA): Mer enn halvparten av dem som har mistet livet kommer fra Mashiki, en by rett øst for Kumamoto.

Så langt er rundt 100.000 evakuert fra hjemmene sine. Flere av de midlertidige mottakene som er opprettet, er allerede fulle.

- Redningsoperasjonene i løpet av natten vil bli svært vanskelige. Dette er en kamp mot klokken. Vinden forventes å øke og det vil bli kraftigere regnvær, sa Japans statsminister Shinzo Abe i en orientering tidlig lørdag.

Regjeringens talsmann Yoshihide Suga opplyste at redningsmannskapene vet om flere steder hvor mennesker ble levende begravet.

Evakuering

TV-bilder lørdag viste at det brenner flere steder, mange er uten strøm og vann, veier og bruer har kollapset og en rekke hjem og bygninger er ødelagt. Minst 90 hus og bygninger er totalskadd og cirka 800 har materielle skader.

Soldater bygger teltleirer for de evakuerte og det kommer forsyninger med rent vann. Så mange som 25.000 soldater og over tusen tjenestemenn fra politiet og brannvesenet er satt inn i arbeidet.

Redningsarbeidet kan bli enda vanskeligere fordi det er ventet regn som kan utløse jordskred i isolerte landsbyer der folk venter på å bli evakuert.

To jordskred er allerede registrert, det ene i en fjellside i landsbyen Minamiaso og det andre langs en vei. Et hus falt ned og ble knust i ei kløft, og boliger i en annen del av landsbyen hang på kanten av et stort hull som åpenbarte seg i bakken.

Mangler strøm og vann

En 200 meter lang bro raste ned i en dal, og rådhuset i byen Uto raste sammen. Flyplassen ved byen Kumamoto, som har rundt 740.000 innbyggere, ble stengt etter at taket falt ned. Mer enn 200.000 husstander har mistet strømmen på øya.

Japansk fjernsyn viste lørdag bilder av folk som er innpakket i tepper mens de sitter i stillhet skulder ved skulder på gulvene i evakueringssentre som myndighetene har opprettet.

- Behold roen. Alle må hjelpe hverandre, sa Suga lørdag.

60 etterskjelv

Det siste skjelvet natt til lørdag utløste vulkanutbrudd på Aso-fjellet, halvannen times kjøring fra jordskjelvets episenter. Røyk steg hundre meter til værs, melder den statlige fjernsynskanalen NHK.

Lørdagens jordskjelv hadde sitt episenter i Kumamoto-regionen på 12 kilometers dyp. Det ble i de ni timene etter skjelvet natt til lørdag registrert mer enn 60 store etterskjelv, blant dem et som ble målt til en styrke på 5,4. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart