Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En kvart million syriske barn lever i «dødsleire»

Hundretusener av syriske barn lever under brutale beleiringer. Mange dør i en situasjon der sult, snikskyttere og null helsehjelp er hverdagen.

- FORFERDELIGE FORHOLD: En fersk Redd Barna-rapport beskriver de forferdelige forholdene som minst 250 000 syriske barn lever under. Dette bildet fra november 2015 viser to barn som går forbi bombede bygninger i Ghouta i Syria. Foto: Redd Barna / AP / NTB Scanpix
- FORFERDELIGE FORHOLD: En fersk Redd Barna-rapport beskriver de forferdelige forholdene som minst 250 000 syriske barn lever under. Dette bildet fra november 2015 viser to barn som går forbi bombede bygninger i Ghouta i Syria. Foto: Redd Barna / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk rapport fra Redd Barna gis det detaljerte beskrivelser av de forferdelige forholdene som minst 250.000 syriske barn lever under. De aktuelle områdene er enten beleiret av opprørere eller regimets styrker, og familier som forsøker å flykte, risikerer å bli skutt av snikskyttere.

Sivile blir brukt som krigsvåpen, fastslår Redd Barna, som sammen med partnere har gjennomført gruppeintervjuer med i alt 126 mødre, fedre og barn i de aktuelle områdene. I tillegg har lokale hjelpeorganisasjoner, leger og lærere bidratt.

- Enorme lidelser Intervjuene avdekker enorme lidelser og urettferdighet, ifølge organisasjonen.

«Syke barn dør mens medisinen de venter på er på den andre siden av kontrollposten, og barn tvinges til å spise dyrefôr eller blader bare noen få kilometer fra matlagrene. Familier fryser og uten mulighet til å skaffe brensel river de ut innholdet i madrassene for å ha noen å brenne, mens barna gjemmer seg i frykt for granatangrep og tønnebomber», heter det i rapporten.

- Medisiner og medisinsk utstyr fjernes systematisk fra nødhjelpsleveransene. Barn sultes i hjel. de som forsøker å komme seg ut blir truffet av bomber eller skutt av snikskyttere. Dette er bevisst påføring av lidelse, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang, i en pressemelding.

Barndom i ruiner Rapporten, som har fått navnet «Childhood under Siege», innledes med dette sitatet fra en syrisk hjelpearbeider:

«Det er snikskyttere som skyter på alle på veien, og landminer på jordene. Kontrollposter stanser alt som kommer inn, mat medisin, drivstoff, alt de trenger for å leve. De hindrer folk i å dra, selv barn som trenger helsehjelp. Hjem og skoler ligger i ruiner etter bombing. Barn sulter, og markedene er tomme. Dette er det 21. århundret, men det er som om det er hundrevis av år siden. Det er slik det er å leve under beleiring:»

Av de 560 dødsfallene som er undersøkt i de beleirede områdene, har 46 prosent vært barn under 14 år. 94 prosent av informantene opplyser at barn har dødd på grunn av mangel på medisiner. 24 prosent oppgir at barn har dødd på grunn av mangel på mat.

Alle de voksne som har latt seg intervjue sider at barna er blitt mentalt merket av beleiringen, ved at de er blitt deprimert, innesluttet eller aggressive. Alle barna lever i konstant frykt, ifølge rapporten.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram