<strong>MORLØS:</strong> Lille Maya fra Sierra Leone mistet moren sin under fødselen. Her sitter hun i tantes armkrok som leser en rapport fra Amnesty om mødredødelighet i det vest-afrikanske landet. Foto: AFP
MORLØS: Lille Maya fra Sierra Leone mistet moren sin under fødselen. Her sitter hun i tantes armkrok som leser en rapport fra Amnesty om mødredødelighet i det vest-afrikanske landet. Foto: AFP Vis mer

En kvinne dør hvert eneste minutt, fordi hun har blitt mor

Mødredødeligheten er fortsatt skyhøy, men Amnesty mener likevel verden tok viktige steg i riktig retning i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): 500 000 kvinner dør hvert år i forbindelse med fødsler og komplikasjoner som følger. Det er ett av de kalde tallene i rapporten som ble lagt fram i dag av Amnesty International. Av de 159 landene i rapporten foregår det tortur i 111 av dem og i 96 av landene er det begrensninger i ytringsfriheten.

- Reduksjon av mødredødelighet er ett av tusenårsmålene der det har stått stille siden 2000. 500 000 dødsfall i året tilsvarer ett dødsfall i minuttet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til Dagbladet.

- En kollega av meg var i Sierra Leone nylig. Når en kvinne blir gravid er det en sorg-glede-reaksjon. Man er glad for det nye livet, men også redd for at kvinnen skal dø.

Sierra Leone er det verste landet i verden når det kommer til mødredødelighet sammen med Afghanistan. Én av sju kvinner dør som følge av å gi nytt liv.

- Hva gjøres for å redusere mødredødeligheten?

- Det gjøres mye og pengene brukes bra på dette området. Det som er viktig når det kommer til mødredødelighet, er å gå forbi det umiddelbare som går på å bygge flere fødeklinikker og andre konkrete tiltak. Det er snakk om et diskrimineringsspørsmål, at kvinner ikke bestemmer over egen kropp. Man kan komme en vei med de umiddelbare tiltakene, men så må man gå til roten av problemet, som er at kvinnen ses på som familiens eller mannens eiendom, sier Egenæs.

al-Bashir tiltalt

Til tross for dystre tall, velger Amnesty Norge å fokusere på de positive utviklingstrekkene i verden i fjor i sin presentasjon av rapporten. Fjoråret ble historisk ved at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for første gang tok ut tiltale mot en sittende statsleder. Sudans Omar Hassan al-Bashir er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Etter at tiltalen først ble tatt ut er al-Bashir nå også mistenkt for folkemord.

- Hvorfor er det så viktig at al-Bashir blir tiltalt?

- Flere statsledere kunne blitt tiltalt, men det som er viktig er at en domstol som ble opprettet så sent som i 2002 allerede har vært så modig at den etter grundig etterforskning finner grunnlag for tiltale. Det å utstede arrestordre på en sittende statsleder er et tydelig signal til statsledere at de også kan bli tiltalt. Til nå har immunitet vært regelen, dessverre.

- Det vi vet som har skjedd i Darfur er at hele landsbyer har blitt bombardert, for så å bli overrent av milits. Resultatet har vært massevoldtekter og folk har blitt drevet på flukt. Det er akkurat i slike tilfeller ICC skal gripe inn.

- Kritikerne av tiltalen mener den forverrer situasjonen for lokalbefolkningen i Sudan ved at al-Bashir blir enda mer isolert og brutal, hva sier Amnesty til det?

- Jeg har trøbbel med å godta premisset. Det forutsetter noe som vi har liten grunn til å tro kan skje, at al-Bashir var i ferd med å bedre situasjonen. Jeg tror heller ikke han kan mobilisere støtte ved å fokusere på en ytre fiende, vi så senest i valget sist at han følte behov for å jukse. Hvis man hører på kritikerne kan man jo aldri tiltale noen som er i posisjon, fordi de alltid kan stille ultimatum.

al-Bashir har støtte fra alle afrikanske land bortsett fra Sør-Afrika og Botswana, men kan ikke reise til Vest-Europa eller USA.

<strong>TILTALT:</strong> Omar Hassan al-Bashir ble i dag sverget inn som fortsatt president i Sudan etter det nylige valget. Samme dag som Amnesty International nevnte tiltalen mot ham for blant annet folkemord er et av lyspunktene i 2009. Foto: AP
TILTALT: Omar Hassan al-Bashir ble i dag sverget inn som fortsatt president i Sudan etter det nylige valget. Samme dag som Amnesty International nevnte tiltalen mot ham for blant annet folkemord er et av lyspunktene i 2009. Foto: AP Vis mer

- Grovt sagt kan han kun bevege seg fritt innenfor den muslimske verden, det er en belastning for Sudan.

- Kritikken mot tiltalen ligner på kritikken mot boikott som virkemiddel, at sivilbefolkningen betaler prisen for lederes ugjerninger?

- Jeg mener det å tiltale ledere er et bedre virkemiddel enn boikott, de går vanligvis kun utover lokalbefolkningen og ikke lederne. Det finnes alltid hull i en boikott, mens dette er målrettet mot lederen. Så sier man at al-Bashir har blitt tøffere enn han tidligere har vært, det stiller jeg spørsmålstegn ved, sier Egenæs.

- Verden går framover

John Peder Egenæs mener utviklingen i verden etter menneskerettserklæringen i 1948 har vært til det bedre.

- Jeg mener det. Ikke sagt at det var bedre i 2009 enn i 2008, men dette er et langsiktig prosjekt som startet i 1948. Hvis man ser fra 50-60-tallet og framover har det skjedd en voldsom positiv forandring i menneskenes liv. Latin-Amerika var et kontinent med nesten bare militærdiktaturer, men i dag har man demokratier som har startet rettsprosessen mot tidligere diktatorer. Øst-Europa har blitt demokratisert og i Afrika er Sør-Afrika det store, glitrende eksempelet.

- Menneskerettighetene er et prosjekt med vind i seilene, selv Kina sier at menneskerettigheter er bra, de må bare sikre sin økonomiske utvikling først.

- Du nevner ikke den muslimske verden?

- Tyrkia er det eneste muslimske landet som har avskaffet dødsstraff og er samtidig det eneste muslimske landet vi ikke har registrert tortur. Det er også religionsforfølgelse i de fleste muslismke landene, med et par unntak.

- Dette handler om politiske myndigheters utnyttelse av Islam for å knytte til seg makt. Jeg mener Tyrkia er et godt eksempel på det, der man har et muslimsk parti ved makten som går i en demokratisk retning. Men i de fleste mulismske landene ser vi en uhellig sammenføyning av en viss måte å tolke Islam på og statsmakt. Som blir brutal. Det finnes ikke noe muslimsk ved tortur.

Og mens du har lest denne artikkelen har det dødd fem nye kvinner fordi de har gitt nytt liv.

Amnestys årsrapport

Amnestys årsrapport gir en oversikt over menneskerettighetssituasjonen i 159 land i 2009. Organisasjonen dokumenterer:
* Tortur eller umenneskelig behandling i minst 111 land
* Manglende rettsforfølgelse av torturister i 61 land
* Urettferdige rettssaker i minst 55 land
* Begrensninger på ytringsfriheten i minst 96 land
* Samvittighetsfanger i fengsel i minst 48 land
* Menneskerettighetsforkjempere og - organisasjoner ble forfulgt i mange land
* Rapporten vier G20-landene spesiell oppmerksomhet på grunn av den lederposisjon de har globalt
* 42 prosent av G20-landene hadde samvittighetsfanger i fengsel. Til sammenligning hadde 30 prosent av alle land i verden samvittighetsfanger i fengsel * 53 prosent av G20-landene hadde begrensninger på ytringsfriheten. Til sammenligning forekom dette i 60 prosent av alle land i verden
* 47 prosent av G20-landene gjennomførte urettferdige rettssaker i 2008. Til sammenligning forekom urettferdige rettssaker i 35 prosent av alle land i verden
* «Alle land i verden» refererer til de 159 landene som er omtalt i årsrapporten. G-20-landene er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland og USA, samt EU

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer