Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En kvinne og to menn dømt etter ranet av dronning Sonjas gullsmed

Stjal verdier for to millioner kroner.

MILLIONVERDIER: Ranerne kom seg unna med store mengder smykker, gull og edelstener da de slo til mot denne gullsmeden på Frogner. Nå er tre personer dømt for det svært brutale ranet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MILLIONVERDIER: Ranerne kom seg unna med store mengder smykker, gull og edelstener da de slo til mot denne gullsmeden på Frogner. Nå er tre personer dømt for det svært brutale ranet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre rumenske statsborgere er dømt i Oslo tingrett etter det svært brutale ranet av gullsmedforretningen Juvelér i Bygdøy Allé 15. oktober i fjor.

En kvinne (27) og en mann (38) er dømt til fengsel  for grovt ran i henholdsvis to år og åtte måneder og tre år. I tillegg er en 42 år gammel mann dømt til ett år og seks måneders fengsel for medvirkning til ranet.

De tre må også betale en erstatning på 400 000 kroner til gullsmed Anne-Mette Høisæther.

- Slått i ansiktet Hun har tidligere fortalt Dagbladet at hun var alene på jobb da hun fikk det som så ut som en helt vanlig kunde på døra.

- Kvinnen var velkledd, pen på håret og gikk i høye støvletter. Da jeg åpnet oppdaget jeg at to menn hadde gjemt seg på hver sin side av døra. De brøytet seg inn. Jeg prøvde å rope «nei», men de slo døra i ansiktet på meg, sa Høisæther til Dagbladet i april.

Deretter ble hun utsatt for grov vold i flere minutter.

- En av mennene tok hånda over munnen min så jeg ikke skulle skrike. Så slo han meg med knyttneven i ansiktet. Det føltes som han slo for å få meg til å besvime. Seinere satte de strips på beina og armene mine og slang meg i gulvet med voldsom kraft. Jeg ble liggende helt stille, men likevel slo en raner meg i ansiktet flere ganger, sa Høisæther.

- De kunne fort ha drept meg med måten de slo på. De virket helt hensynsløse.

Erkjenner straffskyld I retten forklarte gullsmeden at hun ble så forslått av å bli kastet i gulvet at hun i ettertid har måttet gå til fysikalsk behandling.

SLÅTT I HODET: Anne-Mette Høisæther har tidligere fortalt Dagbladet at hun er glad for at hun kom fra det svært brutale ranet med livet i behold. Arkivfoto: SVEN OTTO RØMCKE
SLÅTT I HODET: Anne-Mette Høisæther har tidligere fortalt Dagbladet at hun er glad for at hun kom fra det svært brutale ranet med livet i behold. Arkivfoto: SVEN OTTO RØMCKE Vis mer

27-åringen og 38-åringen har begge erkjent straffskyld for det brutale ranet, mens 42-åringen har erkjent seg skyldig i medvirkning til tyveri.

Ranerne fikk med seg verdier for til sammen rundt to millioner kroner, ifølge dommen. Gullet ble solgt videre i Tyskland og Belgia ifølge en av de siktedes forklaringer.

Velstående kunder Høisæther har vært gullsmed i over 30 år og er kjent for unike smykkedesign til velstående kunder. Dagbladet kjenner til at hun de siste åra har levert smykker til Slottet på bestilling fra de kongelige en rekke ganger.

Tidligere har det vært omtalt at det var Høisæther som lagde smykkesettet av gull og diamanter som var kong Haralds gave til dronning Sonja på hennes 65-årsdag.

Juvelér hadde ikke overvåkningskameraer da ranet skjedde, men Høisæther har i etterkant styrket sikkerheten betydelig i den fasjonable butikken.

KUNDE: Her bruker dronning Sonja smykkene som ble lagd av Høisæther i forbindelse med dronningens 65-årsdag. Slottet skal også seinere ha bestilt spesialdesignede smykker fra gullsmeden ved flere anledninger. Arkivfoto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
KUNDE: Her bruker dronning Sonja smykkene som ble lagd av Høisæther i forbindelse med dronningens 65-årsdag. Slottet skal også seinere ha bestilt spesialdesignede smykker fra gullsmeden ved flere anledninger. Arkivfoto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer