«En landssviker og en folkemorder!»

Hamar-politiker Johnny Wæhler (Frp) provoserer igjen med kontroversielle uttalelser om 22. juli.

NY KONTROVERS:  Johnny Wæhler fra Hamar Frp får ikke støtte fra sin lokallagsleder for publiseringen av et bilde av Stoltenberg klippet sammen med massedrapsmannen Anders Behring Breivik som han har lagt til på sin Facebook-side. Foto: Jens Erik Jensrud/Hamar Arbeiderblad
NY KONTROVERS: Johnny Wæhler fra Hamar Frp får ikke støtte fra sin lokallagsleder for publiseringen av et bilde av Stoltenberg klippet sammen med massedrapsmannen Anders Behring Breivik som han har lagt til på sin Facebook-side. Foto: Jens Erik Jensrud/Hamar ArbeiderbladVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I høst sjokkerte Hamar-politiker Johnny Wæhler fra Fremskrittspartiet (Frp) ved å kalle Arbeiderpartiet for medskyldig i massedrapene 22. juli. 

Nå er han igjen på banen med kontroversielle ytringer knyttet til tragedien. 

På mandag la han ut en lenke til et bilde av Jens Stoltenberg og Anders Behring Breivik med overskriften «En landssviker og en folkemorder!» på sin Facebook-side.

Kraftige reaksjoner Flere av Frp-politikerens venner reagerer kraftig på bildet.    

«Lavpannet dritt» og «Dette er idioti» er blant tilbakemeldingene han har fått.

Wæhler ber debattantene slutte med personangrepene, men forsvarer publiseringen av bildet.

«Det er faktisk ganske mange som mener Stoltenberg har sviktet det norske folk i mange saker, f.eks. sykehus sakene, kreftgarantien osv.» skriver ham.

En av dem som tar til motmæle mot Wæhler i debattfeltet på Facebook er Ap-politiker Anette Trettebergstuen.

Overfor lokalavisa Østlendingen utdyper hun kritikken. 

- Det er helt uakseptabelt at noen med tilknytning til Fremskrittspartiet eller andre partier drar slike sammenlikninger.

- Altfor mye grums dukker opp på Facebook. Politikere må i hvert fall være sitt ansvar bevisst. Wæhler har i en årrekke vært en av Frps fremste politikere i Hamar, sier Trettebergstuen.   

- Ikke over streken Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Johnny Wæhler i dag, men overfor Østlendingen nekter han for å ha gått over streken ved å publisere bildet.

- Jeg har bare videformidlet en lenke som allerede lå ute på Facebook. Alle er enige i at Anders Behring Breivik er en folkemorder. I mine øyne har Jens Stoltenberg og Ap sviktet landet i en rekke politiske saker. Både når det gjelder sjukehus, eldreomsorg og nå sist kreftgarantien som ikke blir fulgt opp, sier han.

Frp beklager Johnny Wæhler får derimot ikke støtte fra ledelsen i Hamar Frp. Lokallagsleder Tom R. Hågensen synes Facebook-ytringen er alvorlig. 

- Enhver kobling av denne typen er Frp sterke motstandere av, sier Hågensen.

Han sier han ikke har vært i kontakt med Wæhler ennå og har ikke hørt hans versjon av saken.  

- Samtidig er ikke det så vesentlig. Dette er ikke spiselig uansett, sier han.

Wæhler sluttet i novemeber i fjor som lokalstyremedlem i Frp, men er fortsatt varamedlem for Frp i deres kommunestyregruppe i Hamar.

Hågensen sier han håpet de var ferdige med kontroversielle utspill fra Wæhler.  

- Vi hadde en sak i august i fjor. Da hadde vi en konstruktiv samtale og la det hele bak oss. At det nå kommer noe lignende igjen er trist, sier Hågensen til Dagbladet.

Han sier de nå vil forsøke å komme i kontakt med Wæhler, som pendler mellom Norge og Thailand. De vil også ha dialog med Frp sentralt om hvordan de skal håndtere saken videre, opplyser han.

Det er ikke Wæhler som har laget bildet han i dag delte på Facebook. Vedommende som har laget det sier til Dagbladet at bildet ikke var ment for å framstille Jens Stoltenberg som en folkemorder.

- Det er ment som en debatt om at Stoltenberg svikter folket når han lar en person gå i fengsel, mens andre som truer folket får gå fri, hevder hun.

- Trist Stortingsrepresentant Thomas Breen (Ap) fra Hedemark sier det ikke er overraskende at Wæhler har delt dette bildet på sin Facebook-side.

- Han har hatt slike utspill før, blant annet rett etter 22. juli. Heldigvis har verken han eller Frp noen sentral makt i Hamar - og derfor blir dette bare litt trist, sier Breen til Dagbladet.

Han mener at Wæhler ikke er alene om å komme med støtende utsagn på sosiale medier.

- Det er frustrerende at mange tillitsvalgte i Frp har kommet med lignende glipper på sosiale medier etter 22. juli. Man kan nesten lure på om de har en agenda - og sånn sett burde de kanskje gå et folkeskikk-kurs, sier Breen.

FRA FACEBOOK:  Dette er ikke over streken mener Johnny Wæhler. Faksimile: Facebook
FRA FACEBOOK: Dette er ikke over streken mener Johnny Wæhler. Faksimile: Facebook Vis mer