En langsom død: I båten ble det funnet brev til familie og kjærester

Dette er de store ubåtulykkene i seinere tid.

118 MENNESKER DØDE: Hele mannskapet på den russiske ubåten Kursk døde da den sank i Barentshavet i august 2000. I etterkant fulgte store politiske konsekvenser. Foto: NTB Scanpix
118 MENNESKER DØDE: Hele mannskapet på den russiske ubåten Kursk døde da den sank i Barentshavet i august 2000. I etterkant fulgte store politiske konsekvenser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Mandag kveld ble det kjent at det i forrige uke ble funnet en 20 meter lang og tre meter bred ubåt 2750 meter fra svenskekysten.

Opplysninger fra bilder og analyser tyder på at gjenstanden som er funnet i Østersjøen er av typen Catfish, og at det er en russisk ubåt som forsvant i området i 1916.

Denne russiske båten som nå ser ut til å ha bli funnet er ikke den første som har havnet på havets bunn.

118 mennesker døde Den alvorligste ubåt-ulykken i moderne tid var da russisk Kursk sank i Barentshavet i august 2000.

Hele mannskapet på 118 døde, men for mange ble det en langsom død. Det ble registrert dunking i skroget i mange timer etter at ubåten sank, og da den til slutt ble løftet opp ble det funnet flere kjærlighetsbrev, og en siste hilsen til familie og kjærester.  

Ulykken med Kursk skyldtes at en torpedo kilte seg fast under en prøveutskyting. Militærøvelsen der Kursk deltok var den første store marineøvelsen i Russland etter at Vladimir Putin ble president på nyttårsaften året før. Den nye Russland skulle vise muskler. Det var den politiske konteksten da Kursk sank.  

Den politiske konsekvensen av ulykken ble stor. Russisk TV, som ennå ikke var sensuret, avslørte det hjelpeløse redningsarbeidet. Den russiske marinen var avkledd, og behovet for reformer ble åpenbart for alle på direkte TV.  

Ulykkens viktigste konsekvens var imidlertid at de sentrale russiske media ble underlagt Kremls kontroll. Sett fra Kremls side var ikke det største problemet at marinens åpenbare svakheter ble avslørt, men avsløringen i seg selv, at den politiske ledelsen i Russland ikke kontrollerte hvordan historien kom ut til publikum.

Kursk var begynnelsen på slutten for fri og kritisk journalistikk i de store landsdekkende TV-kanalene i Russland.

Satte seg fast i et fiskegarn I 2008 omkom over 20 personer i en russisk atomdrevet ubåt i Stillehavet utenfor Vladivostok, da et brannslukkingssystem ble utløst ved et uhell.

Russiske nyhetsbyråer meldte da at personene som var på ubåten døde etter å ha pustet inn freongass, som ble sluppet ut da systemet ble utløst.

Det skal ha vært 208 mennesker om bord i båten, som var ute på en øvelse.

Kun én av mannskapet om bord på en russisk miniubåt overlevde da den satte seg fast i et fiskegarn i Stillehavet i 2003. Et britisk redningsteam klarte til slutt å heve fartøyet ved hjelp av en annen miniubåt, etter tre dager.

Da hadde det blitt gradvis mindre luft om bord.

Båt sank ved Svalbard 7 april 1989 fant det også sted en alvorlig ubåtulykke. Atomubåten «Krasnyj Komsomolets» sank 180 kilometer sørøst for Bjørnøya ved Svalbard, og 42 mann mistet livet.

Ulykka skjedde ved at det brøt ut brann i en avdeling, en brann som spredte seg til andre deler av båten til tross for at de vanntette dørene ble stengt.

Redningsfly kom raskt fram til området, men da hadde allerede mange av menneskene omkommet av å ha ligget i det kalde Barentshavet.

Men det er ikke bare russiske ubåter som har forlist. 14. august 2013 døde 18 mennesker da en indisk ubåt eksploderte og sank i Mumbai. Båten lå til kai ved byen da ulykka skjedde.

Fakta om ulykker med russiske atomubåter:

* 16. september 2013: Brann i atomubåten Tomsk som lå i dokk ved et verft i Vladivostok helt øst i Russland. 15 personer ble skadd i brannen som oppsto under vedlikeholdsarbeid.

* 29.-30. desember 2011: Brann i atomubåten Jekaterinburg som lå i tørrdokk ved verftet Rosljakovo utenfor Murmansk. Ingen mistet livet i brannen, men det ble senere meldt om at dette fartøyet hadde kjernefysiske våpen om bord.

* 9. november 2008: Problemer med brannslukkingsutstyret kostet 20 personer livet om bord i en atomdrevet ubåt i Stillehavet utenfor Vladivostok.

* 12. august 2000: Atomubåten Kursk i Oscar II-klassen sank i Barentshavet, muligens som følge av en kollisjon. Sannsynligvis 118 omkomne.

* 7. april 1989: En sovjetisk atomdrevet ubåt i Mike-klassen sank utenfor kysten av Norge etter brann. 42 mennesker mistet livet. Ubåten hadde to atomraketter om bord.

* 6. oktober 1986: En sovjetisk atomubåt av Delta-klassen med 16 atomraketter og et par atomdrevne torpedoer om bord sank 1.000 kilometer nordøst for Bermuda.

* 10. august 1985: Ti personer mistet livet ved en eksplosjon på verftet Shkotovo-22. Mange døde i ettertid av radioaktiv stråling de ble utsatt for.

* 8. september 1977: En sovjetisk atomubåt av Delta-klassen mistet et atomsprenghode i Beringhavet. Sprenghodet ble senere funnet.

* 12. april 1970: En sovjetisk atomubåt av November-klassen sank i Atlanterhavet utenfor kysten av Spania. Ubåten var drevet av to atomreaktorer og hadde to atomraketter om bord.

* 8.-10. mars 1968: En dieseldrevet sovjetisk ubåt av typen Golf-2 sank med tre SS-N-5 atomraketter i Stillehavet.

* 4. juli 1961: Kapteinen og sju besetningsmedlemmer døde da radioaktiv stråling spredte seg i Sovjetunionens første atomdrevne ubåt. Et hull i en av to reaktorer var årsaken.

(Kilde: Ritzau, NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer