Krigen i Ukraina

- En langvarig krise

Etter over fire måneder med brutale kamper i Ukraina er Kreml-talsmann Dmitrij Peskov klar i sin tale om krisens varighet.

- LANGVARIG: Dmitrij Peskov og Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov/AFP/NTB
- LANGVARIG: Dmitrij Peskov og Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et ferskt intervju med NBC News sier Dmitry Peskov, talsperson for Russlands president, Vladimir Putin, at Ukraina-krisen blir langvarig.

- Det vil bli en langvarig krise. Vi kommer aldri til å ha tillit til Vesten igjen, sier Peskov til kanalen.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg har tidligere uttalt at han tror det kan ta flere år før krigen i Ukraina er over.

- Ingen vet hvor lenge krigen vil vare. Vi må forberede oss på det faktum at det kan ta flere år. Vi må ikke gi slipp på støtten til Ukraina, selv om kostnadene er høye, ikke bare når det gjelder militær støtte, men også som følge av økte priser på energi og mat, sa Stoltenberg i et intervju med den tyske avisa Bild am Sonntag.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Anklaget Vesten

I en tale fredag 17. juni anklaget Putin vestlige land for bevisst å undergrave verdensordenen som følge av «geopolitiske illusjoner».

I talen beskyldte han også verdens rikeste land for å betrakte andre land som sine kolonier, samtidig som han framholde at æraen med en unipolar verdensorden er forbi, tross alle forsøk på å bevare den.

- Ikke noe i verden vil bli det samme igjen i internasjonal politikk, sa Putin og la til at USA oppfører seg som om amerikanerne er sendt til jorda av Gud med hellige interesser.

TALTE: Under arrangementet SPIEF holdt Russlands president Vladimir Putin hvor han, ikke uventet, var innom invasjonen av Ukraina. Foto: NTB
TALTE: Under arrangementet SPIEF holdt Russlands president Vladimir Putin hvor han, ikke uventet, var innom invasjonen av Ukraina. Foto: NTB Vis mer

Han erkjente at det er en turbulent tid, men mener at tiden for å gå tilbake til sånn det var før, er over.

- Vestens ledere fester seg ved det gamle, og nekter å gå videre til åpenbare nye ideer, sa Putin og la til:

- Ingenting blir som før i den globale politikken, sa han.

Angriper Sievjerodonetsk

Russland har den siste tida fokusert styrkene på å omringe Sievjerodonetsk, som ligger i Luhansk fylke øst i Ukraina.

Russland har i ukevis angrepet Sievjerodonetsk og Lysytsjansk, som kun er atskilt av en elv, skriver NTB. Dette er de siste byene i Luhansk hvor ukrainske styrker har hatt kontroll.

Nå skal Russland være i ferd med å sende alt av reservetropper til Sievjerodonetsk.

- I dag, i morgen og dagen etter vil de (Russland, journ.anm.) sende inn alt de har av reserve-ressurser. Fordi det er mange av dem her allerede, kan dette bli et kritisk punkt, sier Serhij Hajdaj, guvernør for Luhansk oblast i Donbas, i en TV-uttalelse lørdag, ifølge Reuters.

Dette er imidlertid ikke bekreftet fra russisk hold.

Hvis Russland inntar Sievjerodonetsk, vil russiske styrker kunne fortsette frammarsjen mot Slavjansk og storbyen Kramatorsk og dermed nærme seg det som er ett av Russlands eksplisitte mål for invasjonen, å ta kontroll over hele Donbas-regionen øst i Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer